Bessen bewaren

Bessen zijn een heerlijke fruit lekkernij die over het algemeen hartstikke gezond zijn. Bijna alle bessen staan erom bekend dat ze veel vitamine C bevatten. Maar ook vitamine B en voedingsvezels vind je veel in alle soorten bessen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende bessen en hun houdbaarheid. Klik op een bes voor meer informatie.

Bessen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Aalbes2 dagen1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Blauwe bes1 dag1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Bosbes2 dagen1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Bramen1 dag1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Cranberry1 tot 2 dagen1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Framboos1 dag1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Gojibes (gedroogd)1 jaarn.v.t.n.v.t.
Gojibes (vers)n.v.t.1 week8 tot 12 maanden
Jeneverbes (gedroogd)2 jaarn.v.t.n.v.t.
Kruisbes2 dagen1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Rode bes2 dagen3 dagen8 tot 12 maanden
Vlierbesn.v.t.1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Vossenbes (rode bosbes)2 dagen1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Zwarte bes2 dagen3 dagen8 tot 12 maanden

Blauwe bessen bewarenHoe kun je zien of bessen niet meer goed zijn?

Als bessen slap of beschimmeld zijn, zijn ze niet meer goed. Gooi ze dan ook weg. Er is eigenlijk geen reden om te proeven of bessen nog goed zijn want je ziet het direct.

Hoe lang kun je bessen bewaren?

Dat hangt helemaal van de soort af. Maar over het algemeen blijven bessen een dag goed op de fruitschaal. Voor alle bessen geldt dat je ze dan wel goed droog moet houden. Bewaar ze daarom in een papieren zak of leg er een vel keukenpapier onder. 

In de koelkast blijven verse bessen ongeveer 3 dagen goed. Ook dan moet je ervoor zorgen dat de bessen droog blijven. Doe ze in een papieren zak of leg er keukenpapier onder.

Bessen invriezen

Voor de meeste bessen geldt dat je ze prima kunt invriezen. Dan blijven ze ongeveer een jaar goed. Als je er geen jam, gelei of ander product van wilt maken, moet je de bessen los invriezen. Dat doe je met een plat bord of een velletje bakpapier. Na drie tot vier uur kan je dan de bessen bij elkaar doen.

Bessen kan je het beste in een papieren zak bewaren zodat ze niet vochtig worden. Dat geldt voor de fruitschaal maar ook voor de koelkast. Eventueel leg je er een vel keukenpapier onder.

Dat ligt van de specifieke bes af maar als regel kan je het volgende aanhouden. Op de fruitschaal blijven bessen 1 à 2 dagen goed, in de koelkast 1 tot 3 dagen en 1 jaar in de vriezer.

Bijna alle verse bessen kan je invriezen. In de diepvries blijven bessen ongeveer 8 tot 12 maanden goed.