Invriezen

Als het gaat om het conserveren van eten, is de vriezer de uitvinding van de eeuw. Je hebt vast wel eens veel te veel eten gekookt. De restjes in de vriezer bewaren is dan de ideale uitkomst. Zo kan je er later weer van genieten en verspil je het voedsel niet. Je kan bijna alles invriezen (zolang de vriezer op -18ºC staat). Oliebollen, aardappelpuree, lasagne, zuurkool, soep, sauzen, en pasta zijn een aantal voorbeelden van gerechten die je kan invriezen.

Op deze pagina leggen we meer uit over wat invriezen precies is, hoe lang je voedselproducten kan bewaren, hoe je het beste eten kan ontdooien en opwarmen. Verder geven we ook tips over het invriezen van warm eten, afhaalmaaltijden, gekookt eten en het opnieuw invriezen van eten.

Wat is invriezen?

Wat is invriezen?Invriezen is simpelweg het bewaren van voedsel in een vriezer die op -18ºC staat ingesteld. Dit is de optimale temperatuur voor het behouden van de voedingswaarden van het voedselproduct dat je invriest. Bij een warmere temperatuur kan je het voedsel niet zo lang bewaren. Bij een koudere temperatuur wordt het voedsel niet beter of langer bewaard. Je kan dus wat energie besparen door de vriezer op -18 te houden aangezien de vriezer niet kouder hoeft worden ingesteld.

Hoe lang kan je voedsel in de vriezer bewaren?

Er wordt vaak gezegd dat over het algemeen eten ingevroren kan worden voor drie maanden. Dit geldt bijvoorbeeld voor restjes. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op deze regel. Het verschilt soms per product. De houdbaarheid wordt ook beïnvloed door bijvoorbeeld de bewerking of de verpakking van het product. Hieronder hebben we de informatie op een rijtje gezet:

  • Rauw rundvlees kan je tot zes maanden bewaren. Varkensvlees kan je echter maar tot twee maanden bewaren. Op Bewaarwijzer.nl vind je een lijst met vleesproducten. Zie hier per soort vlees hoe lang je het product in de vriezer kan bewaren.
  • Schol, kabeljauw, tonijn en andere magere vis kunnen tot zes maanden bewaard worden. Vette vis zoals zalm kan je maar drie maanden bewaren. Klik hier voor onze lijst met meer informatie over de houdbaarheid van vis.
  • Brood blijft maar een maand goed in de vriezer. Klik hier voor onze lijst met soorten brood en advies over hoe lang je het kan bewaren.
  • Het ligt eraan wat voor gebak je invriest. De houdbaarheid verschilt van 1 tot 3 maanden.
  • Voordat je groenten invriest, moet je het blancheren. Dit geldt voor groenten zoals bloemkool, asperges, sperziebonen, champignons en broccoli. Door het te blancheren voorkom je dat micro-organismen kunnen groeien op het product (zie ook de pagina over pasteuriseren/blancheren voor meer uitleg over blancheren). Zodra je de groente(n) geblancheerd hebt, kan je het invriezen.
  • Het ligt aan wat voor soort fruit en het product waarin het fruit is verwerkt hoe lang de houdbaarheid is. Zacht fruit kan je bijvoorbeeld tot een jaar in de vriezer bewaren. Harder fruit kan je over het algemeen wat korter bewaren.
  • Sommige zuivelproducten kan je in de vriezer bewaren. Margarine en boter kan je bijvoorbeeld 1 tot 2 maanden bewaren in de vriezer. Kazen kan je wat langer bewaren. Klik hier voor een artikel met meer informatie over het invriezen van kazen.

Ontdooien

De beste manier om bevroren eten te ontdooien is door het een dag van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te zetten. Laat het voedsel niet buiten de koelkast ontdooien. Dit maakt de kans op een voedselvergiftiging groter. Andere manieren zijn om het te laten ontdooien in koud water of in de magnetron. Beide manieren zijn sneller dan het ontdooien in de koelkast. Als je het voedsel ontdooit in koud water, let er wel op dat je het koude water zo nu en dan vervangt totdat het voedselproduct volledig is ontdooid. Als je ontdooit in de magnetron gebruik dan de ontdooistand. Let wel dat het de smaak van het eten kan aantasten en bacteriegroei kan bevorderen.

Opwarmen

Je kan het ontdooide eten opwarmen in de koekenpan, oven, een pannetje of de magnetron. De beste manier verschilt per voedselproduct. Hieronder vind je een aantal richtlijnen over hoe je ontdooid eten het beste kan opwarmen. Het ligt er natuurlijk ook aan wat jij het lekkerste vindt en wat voor gerecht je kookt.

  1. Koekenpan. Kliekjes zoals pasta, rijstgerechten, wokgerechten en groenten zijn lekker om in de koekenpan op te warmen. Gerechten zoals stamppot (zuurkool stamppot, boerenkool stamppot, enzovoorts) kan je ook goed opwarmen in de pan. Als je het bakt krijgt het namelijk een smakelijk krokant laagje.
  2. Oven. Eten dat je knapperig wilt hebben, zoals gerechten met bladerdeeg, pizza of lasagne, kan je het beste in de oven opwarmen.
  3. Pannetje. Een pannetje kan je goed gebruiken om sauzen en soepen in op te warmen. Zuurkool en aardappelpuree kan je bijvoorbeeld ook in een pannetje opwarmen. Dit werkt net zo goed als een koekenpan, al krijg je dan misschien niet dat lekkere krokante laagje.
  4. Magnetron. De magnetron kan je gebruiken om vanalles op te warmen. Vaak zijn andere manieren lekkerder. Opwarmen in de magnetron is simpelweg een snelle, makkelijke manier om je ontdooide eten op te warmen.

Warm eten invriezen

Zorg ervoor dat, als je restjes invriest, het eten volledig is afgekoeld. Laat het na het koken zo’n 1 tot 2 uur staan en vries het dan pas in. Als je het warm invriest kan het namelijk gebeuren dat het andere ingevroren eten dat al in de vriezer zit een beetje ontdooid. Hierdoor vermindert de houdbaarheid.

Daarnaast wordt ijsvorming gestimuleerd waardoor het product in smaak en uiterlijk achteruit gaat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Laat het eten echter niet te lang afkoelen. Hoe langer het op het aanrecht staat, hoe meer bacteriën kunnen groeien.

Te lang op het aanrecht laten staan, kan dus betekenen dat je ziek wordt van het eten. De houdbaarheid in de vriezer wordt dan ook verkort. Het beste is dus om het eten zo snel mogelijk, maar binnen twee uur, af te laten koelen en het vervolgens in te vriezen.

Afhaalmaaltijden invriezen

Als je te veel over hebt van een afhaalmaaltijd of een doggybag mee naar huis hebt genomen, kan je dit het beste in de koelkast zetten. Eet het binnen een dag op en ruik, proef en kijk of het nog goed is. Het invriezen van afhaalmaaltijden of restaurant maaltijden geeft een risico op voedselvergiftiging. Het is dus beter om dat niet te doen.

Eten invriezen na koken

Als je eten wilt invriezen na het koken, kan je dit dus het beste doen als dit afgekoeld is. Hieronder geven we meer tips over het invriezen van eten:

  • Eten zoals sauzen, pesto, kruidenolie en spreads kan je het beste invriezen in een ijsblokjesvorm. Zo heb je een fijn portie formaat dat snel ontdooit.
  • Kliekjes zoals soepen, pasta’s, rijstgerechten, enzovoorts kan je het beste in porties bewaren. Zo heb je een makkelijke maaltijd en verspil je zo min mogelijk eten.
  • Schrijf de datum op de bakjes waarin je het eten invriest. Zo kan je in één opslag zien hoe lang het voedsel al in de vriezer zit. Je kan ook het gerecht op het bakje schrijven. Soms gebeurt het namelijk dat je niet meer kan zien wat er in het bakje zit. Door het op een label te schrijven, is het makkelijk om je vriezer georganiseerd te houden.
  • Kijk voor de beste bewaarbakjes voor jou naar onze serie over bewaarmethoden. Hier kan je lezen of glazen, metalen of een ander soort bakje het beste bij jouw leefstijl past. Zo behoort het gebruik van single-use plastic zakjes voor invriezen (of eten bewaren over het algemeen) tot het verleden.

Ontdooid eten opnieuw invriezen

Let op. Vries ontdooid voedsel nooit opnieuw in. De kans op voedselvergiftiging is dan een stuk groter doordat het ontdooiingsproces bacteriegroei flink bevorderd. Het beste is om het voedsel meteen op te eten nadat je het hebt ontdooid.

Mocht je het toch niet opkunnen, kan je het tot een dag in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat het voedsel is afgedekt. Let dan wel extra goed op als je het wilt opeten. Kijk, ruik en proef goed om zo voedselvergiftiging te voorkomen.

Weet je niet zeker of het nog goed is? Gooi het dan weg. Je kan het weggooien van eten voorkomen door in porties in te vriezen. Zo ontdooi je alleen wat je nodig hebt, en kan je voedselverspilling voorkomen.

Andere bewaarmethoden