Houdbaarheid Spek

Spek is afkomstig van de rug of de buik van het varken. Buikspek bevat meer vlees. Het rugstuk is bijna alleen maar vet. Een goed, doorregen gebakken speklapje met of zonder zwoerd is voor veel mensen een echte lekkernij. Je kunt de speklapjes marineren, kruiden en dan grillen of op de BBQ. Verder kennen we Spek ook als broodbeleg zoals bacon, katenspek en ontbijtspek. Met een gebakken eitje een flink stevig ontbijt.

Spek bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Rauwe spekmaximaal 2 uur 2 dagen3 maanden
Baconmaximaal 2 uur5 tot 7 dagen3 maanden
Ontbijtspekmaximaal 2 uur5 tot 7 dagen3 maanden
Katenspekmaximaal 2 uur5 tot 7 dagen3 maanden

Houdbaarheid SpekHoe kun je vaststellen of spek niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Spek niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Spek plakkerig, zuur of vreemd ruikt dient het product weggegooid te worden.

Hoe lang kun je spek bewaren?

Rauwe en bereide Spek kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden.

Rauwe of Bereide Spek kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast.

Een groot stuk Spek of Rookspek kan, hangend, tot 3 maanden in een droge, donkere en goed geluchte ruimte bewaard worden.

Spek als gesneden vleeswaar kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, tot 5 tot 7 dagen bewaard worden. Bewaar het beleg in de plastic verpakking of in een bewaarbakje.

Spek in gesloten verpakking niet meer consumeren na TGT/THT-datum.