Houdbaarheidsdatum

[vc_row fullwidth=”false” attached=”false” padding=”0″ visibility=”” animation=””][vc_column border_color=”” visibility=”” width=”1/1″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]Op de verpakking van producten en levensmiddelen kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan:

  1. Tenminste Houdbaar Tot (THT)
  2. Te Gebruiken Tot (TGT)

Tenminste Houdbaar Tot

De THT datum staat op producten die redelijk lang houdbaar zijn en niet snel bederven. De THT datum staat voor de laatste dag waarop de producent of fabrikant nog de kwaliteit van het product of levensmiddel kan garanderen. Je kunt met ruiken, zien en proeven vaststellen of het product of levensmiddel nog geschikt is voor consumptie.

Verkoop van producten of levensmiddelen na verlopen van de THT datum is toegestaan mits de verkoper middels een risico analyse gezondheidsrisico’s kan uitsluiten.

Voorbeelden van producten en levensmiddelen met een THT datum zijn: koffie en chips.

Lees hier alles over de THT datum.

Te Gebruiken Tot

De TGT datum staat op zeer bederfelijke levensmiddelen. Deze zijn maar kort (maximaal 5 dagen) houdbaar en dienen volgens het bewaaradvies bewaard te worden.

Verkoop van deze producten is ook volgens de Warenwet verboden na verlopen van de TGT datum.

Voorbeelden van levensmiddelen met een TGT datum zijn: verse vis en vers vlees.

Lees hier alles over de TGT datum.

Geen Houdbaarheidsdatum

Er zijn ook producten waarvoor geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Dit zijn producten waarvan je zelf eenvoudig kunt vaststellen (ruiken, zien, proeven) of deze bedorven zijn.

Voorbeelden van producten zonder houdbaarheidsdatum zijn:

  • Vers fruit
  • Vers brood
  • Azijn
  • Keukenzout

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]