Bewaarmethoden: Siliconen

Bakjes zijn handig om eten in te bewaren, eten in voor te bereiden voor de rest van de week of om lunch mee te nemen als je weer eens naar kantoor gaat. Super handig dus, maar daarnaast is het ook duurzaam! Het gebruik van vershoudfolie of boterhamzakjes wordt verleden tijd met deze herbruikbare bewaarmethode.

Naast siliconenbakjes zijn er ook siliconendeksels en zakjes. Hierdoor kan je snel een fijn siliconenproduct vinden dat past bij jouw behoeftes. Heb je bijvoorbeeld vaak restjes over, dan is het wellicht handig om een set siliconendeksels aan te schaffen. Deksels zijn vaak zo ontworpen dat je ze over ronde, vierkante en ovale schalen kunt trekken waardoor je geen nieuwe bakjes of schaaltjes hoeft aan te schaffen. Ben je veel onderweg? Siliconen zakjes zijn ideaal om je eten in te bewaren en mee te nemen. Ga je regelmatig kamperen? Dan zijn siliconen bakjes een uitkomst. Hieronder belichten we alle voor- en nadelen van siliconen bewaarmethoden.

Voordelen van siliconen

Hygiënisch & lekvrij

Siliconen producten zijn vaak lekvrij en kunnen in de vaatwasser. Daarnaast zijn ze geurvrij doordat de siliconen geen geuren en smaken opnemen. Mede hierdoor gaan siliconen producten lang mee, mits je ze normaal gebruikt.

Buigbaar & ruimtebesparend

Siliconen producten zijn erg buigbaar. Hierdoor kan je ze voor veel toepassingen gebruiken. Het is handig tijdens het kamperen als je niet veel ruimte hebt, of als je gaat picknicken. Je kan de bakjes en zakjes op vouwen en makkelijk mee terug nemen. Ook het opbergen gaat hierdoor makkelijk. Vooral in tegenstelling tot bijvoorbeeld glazen bakjes.

Variatie

Bakjes, zakjes, deksels. Er zijn eindeloos veel opties om siliconen producten te gebruiken om voedsel te bewaren. Foodhuggers, bijvoorbeeld; je kan hiermee niet alleen groenten en fruit bewaren, maar je kan ze ook gebruiken als deksel voor op een glas of als gewicht voor je fermenten. Siliconen zakjes zoals deze kan je zelfs gebruiken als kruik. Zo zit er voor iedereen iets bij!

Nadelen van siliconen

Goedkoop is duurkoop

Er zijn weinig nadelen aan het gebruik van siliconen bewaarmethoden. De keuze hangt dus af van persoonlijke voorkeur en levensstijl. Door de variatie aan producten heb je ruim de keuze. Je kan de afweging maken tussen functionaliteit, prijs, kwantiteit, etc. Let wel op dat je een kwalitatief goed product koopt van 100% siliconen. Siliconen producten worden nog vaak gemixt met andere materialen zoals kunststof. Dat staat vaak gelijk aan een lagere kwaliteit.

Milieu impact

Een laatste punt is de milieu impact van siliconen. Siliconen producten breken, net zoals plastic producten, niet af. Integendeel tot de meeste plastic, glazen en metalen bakjes kunnen siliconen producten niet gerecycled worden. Hierdoor belanden de producten in de verbrandingsoven, op de vuilnisbelt of zelfs in de natuur. Bijvoorbeeld als het afvalmanagement in een bepaald land niet op orde is. Het is dus erg belangrijk om goed af te wegen of een siliconen bakje, deksel of zakje wel iets voor jou is. Gebruik je het wel echt? Daarnaast moet je het product goed onderhouden. Daardoor gaat het zo lang mogelijk mee. Dit is iets om altijd goed over na te denken, maar vooral als het gaat om materialen zoals siliconen.

Onze favorieten

Siliconen foodhuggers

Foodhugger

De foodhugger is ideaal als je aangesneden fruit wilt bewaren. Je plaatst dit makkelijk over bijvoorbeeld tomaten, komkommers, bananen of paprika’s. 

Omdat deze foodhugger van siliconen is gemaakt, past het overal op. Zorg dat je een iets kleinere maat pakt. De siliconen rekt makkelijk op en sluit het fruit of de groente af.

Als je dit product wilt kopen, let dan goed op de kwaliteit van de siliconen! Je wilt dat het voedselveilig is en BPA- en Ftalaat vrij!

Siliconen lunchbox
Siliconen vershoudzakjes
Siliconen deksels