Blancheren

Blancheren is een makkelijke manier om voedselproducten te conserveren. Dit komt doordat tijdens het blancheerproces enzymen worden gedeactiveerd en andere ziekmakers en ongedierte worden verwijderd. Na dit proces kan je het product invriezen voor een langere tijd, of langer in de koelkast bewaren. Echter is deze manier niet alleen een bewaartechniek. Je kan het ook toepassen om groenten en fruit een mooiere kleur te geven. Mét behoud van knapperigheid. Het oog wil natuurlijk ook wat. In dit artikel lees je meer over wat blancheren is, de betekenis van het woord en waarom je deze kooktechniek zou toepassen. Verder worden er een aantal blancheertechnieken genoemd. Ook geven we een aantal recepten om veelgebruikte groenten en fruit te blancheren. Ook noemen we het voordeel van de techniek als voorbereidingstechniek voor het invriezen van voedselproducten.

Wat is blancheren?

BlancherenBlancheren is een kooktechniek. Hierbij kook je iets heel kort waarna je het meteen afkoelt in koud water. Dit doe je vooral met groenten en fruit. Deze techniek zorgt voor het volgende:
 • het wordt product knapperig en beetgaar,
 • kleur, smaak en vitaminen blijven behouden
 • ziekmakers en ongedierte worden verwijderd.
De techniek wordt ook vaak gebruikt als voorbereiding op een kookproces. Zo kan je geblancheerde groenten en fruit gebruiken in wokgerechten, salades, het maken van jam, confituur en saus. Als je tomaten blancheert, kan je bijvoorbeeld het vel makkelijk verwijderen. Ideaal als je een tomatensaus of soep wilt maken. Je zou de techniek zelfs kunnen gebruiken voor het maken van chutney.

Blancheren: betekenis

Blancheren komt van het Franse woord blanchir. Dit betekent ‘wit maken’. Dit refereert waarschijnlijk naar het blancheren van vlees, wat wit wordt als je het kort kookt. Je noemt het proces blancheren wanneer je een product een korte tijd kookt in een pan zonder deksel en daarna het kookproces abrupt stopt met koud water (of ijswater).

Waarom blancheren?

Hieronder zetten we nog even op een rijtje waarom je groenten en fruit zou blancheren.
 • Producten worden langer houdbaar.
 • Ziekmakers worden uitgeschakeld.
 • Ongedierte wordt verwijderd.
 • Kleur en knapperigheid blijven behouden.
 • De smaak blijft behouden of wordt zelfs beter.
 • Het is snel, makkelijk en iedereen kan het doen.

Hoe moet je blancheren?

Er zijn verschillende manieren waarop je deze kooktechniek kan toepassen:
 • warm water,
 • koud water,
 • hete stoom en
 • hete olie.
Zorg dat je een schuimspaan tot je beschikking hebt. Zo kan je snel en makkelijk je groente of fruit uit de pan scheppen.

Warm water

Als je blancheert met warm water laat je eerst het water in een pot koken. Zodra het water kookt, kan je het te blancheren product toevoegen. Zorg dat de temperatuur van het water niet zakt en dus blijft koken. Voeg dus niet te veel in één keer toe.

Koud water

Als je blancheert met koud water voeg je het product toe zodra je het water gaat koken. Het eten warmt dus mee op. De kooktijd bij deze techniek mag niet langer zijn dan een paar minuten nadat het water begint te koken. Je moet dus goed opletten en een timer bij de hand hebben.

Hete stoom

Je kan ook blancheren met hete stoom. Je kan hiervoor een stoomkoker- of pan- gebruiken of een metalen vergiet op een pan met kokend water. Elektrisch stomen kan ook. Veel van dit soort kokers hebben een blancheer stand. Als je een stoomoven hebt, kan je ook hierin blancheren. Op deze manier verlies je weinig tot niks van de voedingsstoffen in het water, aangezien het wordt geblancheerd door de stoom.

Hete olie

Blancheren in hete olie is ook een mogelijkheid. Dit wordt voornamelijk gedaan met aardappels om frites te bereiden. Dit wordt ook wel arrêteren genoemd. De olie wordt verwarmd tot 160°C. Zodra het product wordt toegevoegd zal de temperatuur dalen. Zorg dat het tussen de 130°C en 140°C zit en blancheer voor een aantal minuten.

Groente blancheren

Geblancheerde groenten zijn heel makkelijk te maken, en het wordt ook vaak gedaan. Je kan zout of andere smaakmakers toevoegen aan het water, zoals specerijen of een bouillonblokje. De blancheertijd verschilt per groente. Er zijn veel richtlijnen te vinden op het internet, maar hieronder hebben we een aantal veelvoorkomende groenten op een rijtje gezet.

Fruit blancheren

Het blancheren van fruit lijkt wat minder gangbaar dan het blancheren van groenten. Toch is het gebruik van deze techniek op fruit erg fijn. Doordat blancheren de werking van enzymen stopt, kan het ook gebruikt worden om de zuurheid van fruit te verminderen. Deze zuurheid kan een prikkelgevoel geven in je mond dat niet voor iedereen prettig is. Door het blancheren van fruit kan je dan toch genieten van fruit, zonder dat gevoel te ervaren. Hieronder een aantal richtlijnen voor het blancheren van ananas, mango en appel.
 • Ananas: blancheer voor ongeveer een minuut.
 • Appel: blancheer voor minimaal een minuut.
 • Mango: blancheer voor 30-60 seconden.
Als je fruit blancheert, kan je het water zoeten met suiker. Ook zou je andere smaakmakers kunnen toevoegen, zoals specerijen of drank.

Blancheren voor het invriezen

Het blancheren van groenten of fruit is een goede manier om de houdbaarheid ervan te verlengen. Vandaar dat je blancheren en invriezen vaak samen voorbij ziet komen. Door deze kooktechniek toe te passen worden dus de enzymen, die natuurlijk aanwezig zijn in dit soort producten, gedeactiveerd. Deze enzymen zorgen ervoor dat het groente en fruit sneller bederft. Daarnaast wordt het product beetgaar en knapperig met voldoende behoud van vitaminen en mineralen. De blancheertechniek is dus een hele goede voorbereidingstechniek om groenten en fruit in te vriezen. Veel blancheerplezier!

Andere bewaarmethoden