Sperziebonen vallen onder de peulvruchten. Sperziebonen kunnen gekookt, gewokt, gestoofd en gesmoord worden. Heerlijk met een klontje boter en een snufje nootmuskaat of met gebakken champignons. Koud kunnen ze in een salade verwerkt worden. De Haricots Verts zijn de chiquere zusjes van Sperziebonen. Bij aankoop dienen de Sperziebonen mooi groen te zijn en stevig aan te voelen en geen donkere plekjes te hebben. De Sperziebonen zijn rijk aan eiwit, ijzer en vezels. Laat bereide Sperziebonen nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Het is belangrijk om te weten hoelang Sperziebonen houdbaar zijn en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Sperziebonen? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Sperziebonen Bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
 3 tot 5 dagen

Ongeopend in pot of blik >1 jaar

 1 tot 2 dagen

Gekookte 1 tot 2 dagen

Geopend uit pot of blik tot 2 dagen

 Geblancheerd tot 1 jaar (ovb)

Sperziebonen BewarenHoe kun je vaststellen of Sperziebonen niet meer goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of Sperziebonen niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Sperziebonen rotte plekken hebben, beschadigd, slap, of beschimmeld zijn dienen zij weggegooid te worden.

Als de deksel van de, ongeopende, Sperziebonen uit blik of pot bol staan dienen zij weggegooid te worden.

 

Hoe moet je Sperziebonen bewaren?

Bij een temperatuur van niet kouder dan 5 graden kunnen Sperziebonen 3 tot 5 dagen bewaard blijven. Sperziebonen zijn erg gevoelig voor kou.

In de koelkast kunnen Sperziebonen 1 tot 2 dagen bewaard worden in een open papieren zak.

In de diepvries kunnen Sperziebonen, mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden. Helaas heef dit wel invloed op de kwaliteit en de smaak van de Sperziebonen en is dit niet aan te raden.

Gekookte Sperziebonen kunnen 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.

Ongeopende Sperziebonen in pot of blik kunnen langer dan 1 jaar in de voorraadkast bewaard worden.

Geopende Sperziebonen uit pot of blik kunnen mits overgedaan in een bewaarbakje tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.