Kip Bewaren

Kip is een vogel die ook wel hobbymatig gehouden wordt voor zijn eieren. Er zijn diverse bedrijven waar de Kippen wel meer uitloop hebben en er komt steeds meer controle op overtredingen. Het is aan te raden om je Kip te kopen bij  betrouwbare winkels of leveranciers. Van Kip kunnen heel veel smakelijke gerechten, soepen, ovenschotels en tajines worden gemaakt.

Kip bewaren

Na openingBuiten KoelkastKoelkastDiepvries
 Kip met vel (onbereid)  2 dagen 3 maanden
 Kip zonder vel (onbereid)  2 dagen 3 maanden
 Kipfilet (bereid)  2 dagen 3 maanden
 Kipfilet (onbereid)  2 dagen 3 maanden
 Kiprollade (bereid)  2 dagen 3 maanden
 Kipfilet (vleeswaar)  3 – 5 dagen 3 maanden
 Kippenlever (bereid)  2 dagen 3 maanden
 Kippenlever (onbereid)  2 dagen 3 maanden
 Kippenpoot met vel (bereid)  2 dagen 3 maanden
 Kippenbout zonder vel (bereid  2 dagen 3 maanden

Kip BewarenHoe kun je vaststellen of kip niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of de Kip niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Kip plakkerig is, zuur of vreemd ruikt dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je kip bewaren?

Onbereide en  Bereide Kip kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Dit geldt voor Kip met vel en zonder vel, Kipfilet, Kiprollade, Kippenlever, Kippenpoot met vel en zonder vel.

Kipfilet als vleeswaar kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, 3 tot 5 dagen bewaard worden. Bewaar de gesneden kipfilet in de plastic verpakking of in een bewaarbakje.

Bereide en Onbereide Kip kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast. Dit geldt voor Kip met vel en zonder vel, Kipfilet, Kiprollade, Kippenlever, Kippenpoot met vel en zonder vel en Kipfilet als vleeswaar.

Hoe lang kan je bevroren kip in de koelkast bewaren

Het goed behandelen van vleesproducten kan soms lastig zijn. Als het gaat om kip wil je natuurlijk voorkomen dat er ziekmakende bacteriën op groeien, maar ook dat het lekker mals en sappig blijft als je het klaarmaakt. In deze blog wordt uitgelegd hoe je kip in de koelkast kan ontdooien en hoelang je het vervolgens in de koelkast kan bewaren.

Kip kan je tot wel 3 maanden lang in de vriezer bewaren. Let altijd op bij vlees; eet het niet als het raar ruikt of als het er raar uitziet. Kip is niet meer goed als je ziet dat het vlees grauw verkleurd is, uitgedroogd of plakkerig is of een afwijkende geur heeft. Volg altijd het bewaaradvies op de verpakking en bekijk de houdbaarheidsdatum. Vries de kip in voor of op de TGT-datum. Zo voorkom je uitgroei van bacteriën en behoud je de kwaliteit.

Zo moet je kip ontdooien

Haal de kip 1 dag van tevoren uit de koelkast. Kip kan je het beste ontdooien door het in de originele verpakking te laten waarin je het hebt ingevroren of door het in een afgedekt bord onder in de koelkast te leggen. Door het onder in de koelkast te laten ontdooien, kan het niet op andere voedselproducten lekken. Hierdoor kan de kip de sappen geleidelijk opnemen waardoor het vlees sappig en mals blijft.

Verse kip kan je tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is echter het beste om ontdooide kip dezelfde dag op te eten. Dit voorkomt niet alleen dat er ziekmakende bacteriën op groeien, maar ook dat het vlees uitdroogt en zijn kwaliteit verliest.