Bewaarmethoden: Plastic bakjes

Plastic bakjes hebben de meeste mensen wel in huis. Bijvoorbeeld van de lokale eettent. Of een stel bakjes dat je hebt gekocht bij de Action of Hema voor de kliekjes. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Daarnaast zijn ze in allerlei vormen en maten te koop.

Zo kan je dus makkelijk één of meerdere bakjes vinden die bij jou en je levensstijl past. Dit klinkt natuurlijk ideaal, maar laten we hieronder kijken naar alle voor- en nadelen van het bewaren van eten in plastic bakjes voordat we conclusies trekken.

Voordelen van plastic

Verkrijgbaarheid

Plastic bakjes zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Natuurlijk bij de grotere winkels zoals Ikea, Action, Hema en Blokker verkrijgbaar. Maar je kunt ze ook bij kringloopwinkels krijgen, webshops en allerhande lokale winkels.

Goedkoop

Dit ligt natuurlijk aan de kwaliteit en waar je de bakjes haalt. Ze zijn gratis als je eten afhaalt, ze zijn wat duurder als je goede kwaliteit bakjes aanschaft bij de Ikea. Echter zullen de bakjes meestal goedkoper zijn dan bijvoorbeeld glazen of metalen bakjes.

Variatie

Kunststof is een enorm veelzijdig materiaal. Er zijn dan ook talloze mogelijkheden om vershoudbakjes te produceren. Hierdoor kun je altijd iets vinden wat bij jou past. Een set zoals deze is bijvoorbeeld erg handig om voedselproducten overzichtelijk in op te bergen.

Breekt niet snel

Als je het bakje laat vallen, zal het niet snel breken. Plastic buigt mee en zal dus heel blijven, in tegenstelling tot glazen bakjes. Er zullen ook niet snel deukjes in komen, wat sneller zal gebeuren bij metalen bakjes.

Geschikt voor de vaatwasser, magnetron en vriezer

De meeste bakjes zijn geschikt voor de vaatwasser en de magnetron. Check wel altijd de verpakking of dit ook geldt voor de plastic bakjes in uw bezit.

Nadelen van plastic

Breekbaar

Maar toch zijn plastic bakjes breekbaar! Ook al breken ze niet snel, plastic bakjes zijn vaak niet gemaakt om lang mee te gaan. Als er te veel druk op komt te staan, zullen ze scheuren. Daarnaast kunnen ze smelten als ze te dicht bij een warmtebron staan. Dit kan effect hebben op de bewaarduur van het voedsel wat je erin bewaart.  Als blijkt dat het bakje hierdoor niet meer goed sluit.

Niet geschikt voor de oven

De plastic bakjes kunnen dus niet zoals glazen bakjes in de oven of op het fornuis. Ze zullen smelten en dat wil je ten alle tijden voorkomen. Daarnaast kunnen plastic bakjes ook vervormen in de magnetron of vaatwasser. Let dus goed op als je eten op wilt warmen in deze bakjes.

Chemicaliën

Er zitten schadelijke stoffen in plastic. Die kunnen vrijkomen als het materiaal wordt opgewarmd of gewassen. Maar ook als er eten in wordt bewaard. Lees voor meer informatie dit artikel (EN) of dit document (NL).

Conclusie

Er zitten dus veel voordelen aan het gebruik van plastic bakjes. De verkrijgbaarheid, prijs, buigzaamheid, variatie en gebruiksmogelijkheden zijn zeker positief. Echter is voorzichtigheid geboden tijdens het gebruik van plastic bakjes.

Naast de manieren waarop de bakjes aangetast kunnen worden, is het ook goed om erbij stil te staan dat chemicaliën in je eten kunnen lekken. Daarnaast staat plastic natuurlijk bekend als grote vervuiler van onze omgeving. Wees dus bewust van wat je aanschaft en ga er goed mee om. Zo kunnen we een duurzame keuze maken!

Onze keuze: bio plastic vershoudbakjes

Bio plastic bakjesDeze vershoudbakjes zijn van bio plastic gemaakt. Bio plastic wordt gemaakt van andere stoffen dan olie en gas. Bijvoorbeeld van aardappelen, mais of rietsuiker. Daardoor is dit materiaal beter voor het milieu dan normaal plastic. Ook zijn deze bakjes daarom 100% recyclebaar!

Deze bakjes kunnen in de magnetron, koelkast en vriezer. Ideaal dus om producten op te slaan. Door de verschillende kleuren kan je snel en makkelijk alles sorteren en vinden. Deze bakjes zijn daarnaast 100% BPA vrij.

Andere materialen om in te bewaren