Paprika fermenteren is een leuke manier om met fermentatie aan de gang te gaan. Het fermenteren van paprika is daarnaast wat minder gangbaar dan het maken van, bijvoorbeeld, zuurkool. Dat zegt natuurlijk niet dat het ook minder lekker is. Als je paprika op de juiste manier fermenteert, heeft het een heerlijke bite en een lekkere zoute smaak.

Het fermenteren van paprika’s gaat een klein beetje anders dan het fermenteren van andere groenten. Dit komt doordat paprika’s over het algemeen wat zachter zijn en daardoor sneller kunnen bederven als je ze gecontroleerd laat rotten.

Andere groenten zoals kool, wortels, en pepertjes zijn harder en kunnen daardoor wel tegen een stootje. Dit soort groenten doen het over het algemeen goed op een pekel van 2.5%. Dit houdt in dat je 2.5% zout gebruikt op het gewicht aan groenten dat je fermenteert. Dus als je, bijvoorbeeld, 1 kilo kool fermenteert, gebruikt je 2.5% zout, dus 25 gram.

Hierdoor kun je deze groenten nog fermenteren als ze al een tijdje in je koelkast of op je fruitschaal liggen. Over het algemeen fermenteer je deze hardere groentes ook wat langer.

Bij paprika’s is dat anders. Voor paprika’s gebruik je een 5% pekel om de groente in te laten fermenteren. Zo creëer je een omgeving voor de paprika om goed zijn werk te kunnen doen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je verse paprika’s gebruikt. De paprika’s die je die dag hebt aangeschaft of geoogst, moet je meteen gebruiken voor de fermentatie. De paprika’s hoeven dan ook niet lang te fermenteren, maar 3-5 dagen.

Basisrecept paprika fermenteren

Dit recept is een simpel basisrecept. Het maakt niet uit wat voor paprika je gebruikt. Geel, rood, oranje, groen of puntpaprika, wat jij lekker vindt. Je kan het ook mixen. Zo krijg je een mooie gekleurde fermentatie.

Verder is het belangrijk om je werkplek goed schoon te maken voordat je begint. Was je handen, je mes en snijplank en je potten. Desinfecteer je potten door ze in heet water te koken. Laat ze afkoelen en begin dan pas met dit recept. Door schoon te werken, heb je minder kans dat je fermentatie bederft voordat het gefermenteerd is.

Fermenteren paprika

Dit is het basisrecept voor het fermenteren van paprika's.

Gang Bijgerecht
Trefwoord Fermenteren
Voorbereidingstijd 4 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Fermenteren 3 dagen
Totale tijd 3 dagen 34 minuten
Personen 5 porties

Ingrediënten

  • 5 stuks Paprika
  • 5 % Pekel 5 procent van de paprika's
  • Water Zoveel als nodig om de weckpot te vullen

Bereiden

  1. Kook de weckpot 4 minuten uit om deze te ontsmetten

  2. Snijd de paprika in stukjes. Het maakt niet uit of je ze in stukjes of plakjes snijdt. Kies een pot waarin de paprika’s passen. Heb je geen grote pot, dan kan je de paprika’s ook in kleine stukjes snijden.

  3. Weeg de gesneden paprika en bereken zo de hoeveelheid zout die je nodig hebt (5% van het totale gewicht).

  4. Stop de paprika in de pot, samen met het zout. Vul aan met water totdat de paprika’s net onder staan, maar dat er nog genoeg ruimte is tussen de paprika’s en de deksel.

  5. Voeg nu een gewichtje toe. Het belangrijkste is dat het gewichtje schoon is en het de paprika’s onder de pekel houdt. Dit verlaagt namelijk de kans op schimmelvorming waardoor je fermentatie bederft.

  6. Sluit de pot en zet op een donkere plek op kamertemperatuur. Een goede plek is in je keukenkastje. Laat het fermenteren voor drie dagen.

  7. Na drie dagen controleer je of de fermentatie klaar is. Proef de paprika en beslis of je dit een lekkere smaak vindt of niet. Zo niet, laat de pot nog een dag of twee fermenteren.

  8. Na drie tot vijf dagen is de fermentatie klaar. Plaats de pot in de koelkast en geniet van je gefermenteerde paprika.

Fermentatie set

Mocht je geen benodigdheden speciaal voor fermentatie hebben, is dat natuurlijk niet erg. Je kan een fermentatie set aanschaffen, maar je kan ook simpelweg een glazen pot hergebruiken.

Doordat hier geen waterslot op zit, moet je wel zelf de lucht laten ontsnappen. Dit doe je door de pot één keer per dag te openen. Je zult merken dat, bij elke fermentatie, de eerste paar dagen de pot open popt.

Lekker in salades

De paprika kan je gebruiken in salades, op sandwiches en tosti’s, als topping op een gebakken eitje of pastagerecht of simpelweg, recht uit de pot.

Natuurlijk kun je eindeloos variëren met dit recept. Je kan ingrediënten toevoegen voor de fermentatie. Denk hierbij aan knoflook, ui, pepertjes, aubergine, courgette, rozemarijn, tijm, laurier.

Zodra de paprika’s met eventueel andere ingrediënten gefermenteerd zijn, kan je hier nogmaals extra smaakmakers aan toevoegen. Door de paprika’s te blenden, kan je er een lekkere dipsaus van maken met bijvoorbeeld koriander, peterselie, munt, tomaten, gebakken uitjes of knoflook, olijfolie en specerijen.

Experimenteer en eet smakelijk!