Droge Worst Bewaren

Droge worst is in diverse soorten verkrijgbaar en wordt gemaakt van rund- varkens- of lamsvlees. Er zitten vaak allerlei heerlijke kruiden, knoflook of truffel in. Heerlijk bij de borrel, als snack tussendoor of in stamppot of soep te doen. Om lang van droge worst te kunnen genieten is het belangrijk om te weten hoelang je droge worst bewaren kan.

Droge worst bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Droge worst 1 – 2 maanden5 tot 7 dagen 3 maanden
Droge worst (gesneden verpakt) 1 maand5 tot 7 dagen 3 maanden
Droge worst (zelf gesneden) 1 – 2 maanden3 dagen 3 maanden

Hoe kun je vaststellen of droge worst niet meer goed is?

Droge worst bewarenJe kunt het beste vaststellen of de Droge worst niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven.

Hoe lang kun je droge worst bewaren?

Droge worst kan 1 tot 2 maanden op een droge, donkere en goed geluchte plaats, opgehangen, bewaard worden. Hoe langer de droge worst hangt hoe krachtiger de smaak wordt. Zorg ervoor dat je de worstjes los van elkaar ophangt.

Als je wilt dat je de worst het langst wilt bewaren, doe je er een droge theedoek omheen. Daardoor worden de worsten niet te vochtig. Als de worsten te vochtig worden sterven de goede schimmels en groeien slechte schimmels. Die zorgen uiteindelijk voor bederf van jouw droge worst.

Kan je droge worst in de koelkast bewaren?

In principe hoef je droge worst niet in de koelkast te bewaren. Tenzij die aangesneden is (zie onder). Maar je kan eventueel een worst een paar dagen in de koelkast leggen. In de koelkast stopt het droogproces omdat het er relatief vochtig is. Daarom moet je de worst in een theedoek wikkelen. Daardoor wordt de worst niet te vochtig. Controleer of de theedoek niet te nat is.

Hoe lang kan je aangesneden droge worst bewaren?

Je kan de droge worst aangesneden in de winkel kopen of natuurlijk zelf snijden. Dat maakt veel uit voor de houdbaarheid. Als je de worst aangesneden koopt, kan je die 1 maand bewaren mits ongeopend. Als je de verpakking opent, kan je de worst nog maar een paar dagen bewaren: 5 tot 7 dagen in de koelkast.

Als je een droge worst hebt uithangen, kan je ervoor kiezen om zelf een stukje af te snijden. Je kan dan de rest van de worst afdekken met een beetje huishoudfolie. Die kan je gewoon buiten de koelkast laten hangen. De worst kan hierdoor wel sneller uitdrogen. Dus wacht niet te lang met opeten.

Tip: droge worst bewaren in vriezer

Gedroogde worst kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Let erop dat je de droge worst dan wel goed inpakt. 

Aangesneden droge worst kan je ook ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Bij voorkeur laat je de aangesneden worst in de vacuümverpakking zitten als je die zo gekocht hebt. Anders kan je die zelf ook luchtdicht verpakken.

Tip: droge worst bewaren met schimmel

Wist je dat het witte laagje op een droge worst eigenlijk schimmel is? Schrik niet, dat is een goede schimmel die juist voor de smaak zorgt. Meestal wordt droge worst gemaakt met een varkens-, lam-, of runderdarm. Op dat velletje groeit de schimmel die de worst smaak geeft. Je kan dit velletje (met schimmel) gewoon eten.

Let op: als je een worst koopt, let er dan op dat het velletje ook echt van een darm gemaakt is. Sommige worsten (zoals Bifi worsten) hebben kunststof velletjes. Die kan je dus niet eten.

Droge worst kan je 1 tot 2 maanden op een koele, donkere en droge plaats bewaren. Zorg dat je de worst dan netjes ophangt. Hang de worst niet op in een keukenkastje boven of naast de koelkast of oven. Want daar wordt het te warm.

Als je verse droge worst het beste wilt bewaren, wikkel je die in een droge theedoek. Daarna hang je de droge worst op een koele, donkere en droge plek op. Zo blijft de worst 1 tot 2 maanden houdbaar.

Het witte laagje op het velletje van droge worst is schimmel. Maar dat is goede schimmel, net zoals die op kaas. Deze schimmel kan je dus gewoon eten. 

Als je de droge worst nat laat worden (bijvoorbeeld in de koelkast). Dan kan de goede schimmel verdreven worden door slechte schimmel. Daardoor wordt de worst zuur en gaat bederven. Dan is het dus niet meer eetbaar.

Droge worst kan je 1 tot 2 maanden buiten de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je de worst koel, droog en donker bewaart. Wikkel de worst eventueel in een theedoek voor het beste resultaat.

In de koelkast kan je aangesneden droge worst ongeveer een week bewaren. 

Ja. Een droge worst is sowieso niet meer eetbaar na de THT of TGT datum! 

Ja. Een droge worst is sowieso niet meer eetbaar na de THT of TGT datum! 

Het witte poederlaagje dat op de buitenkant van droge worst zit, is eigenlijk schimmel! Maar dit is een goede schimmel, zoals op kaas, die je gewoon kan eten. Sommige producenten gebruiken rijstemeel of ander meel. Maar dat is dus eigenlijk geen echte ambachtelijke droge worst.

De witte stukjes die je echt in de worst aantreft is gewoon vet. Worst wordt gemaakt van vlees met een flink vetrandje voor de smaak. Dat zie je uiteindelijk terug in de worst