Bewaarmethoden: Glazen bakjes

Bakjes zijn handig om eten in te bewaren, eten in voor te bereiden voor de rest van de week of om lunch mee te nemen als je weer eens naar kantoor gaat. Super handig dus, maar ook duurzaam! Het gebruik van vershoudfolie of boterhamzakjes wordt verleden tijd met deze herbruikbare bewaarmethode.

Glazen bakjes zijn ontzettend handig om voedsel in te bewaren. Het zijn stevige bakjes, je kan snel zien wat erin zit en het is makkelijk schoon te maken doordat ze in de vaatwasser kunnen. Dit artikel behandelt de voor- en nadelen van glazen bakjes.

Voordelen van glas

Stevig

Sommigen glazen bewaarbakjes zijn van borosilicaatglas gemaakt. Dit wordt ook wel hard glas genoemd. Door dit materiaal is het bakje een stuk sterker én lichter. Dit soort glazen bakjes kunnen in de oven, magnetron en vriezer. Daarnaast zijn ze geschikt voor mensen met een allergie. Dat komt omdat er geen stoffen vrijkomen.

Doorzichtig

Doordat het doorzichtig is, kan je in één oogopslag zien wat er in je koelkast of vriezer ligt. Handig! Wist je dat doorzichtig glaswerk werd ingevoerd om het product te laten zien? Zo kon je zien dat het product niet beschimmeld was. Dat was daarvoor nog regelmatig het geval.

Hygiënisch

Schoonmaken van glazen bakjes is heel eenvoudig. De bakjes kunnen zo de vaatwasser in, en de deksel vaak ook.

Kunnen in de magnetron en oven

Glazen bakjes zijn vaak geschikt om in de magnetron of oven te kunnen. Dit kan handig zijn als je een ovengerecht wilt meal preppen. Maar ook als je snel de restjes van gisteren wilt opwarmen in de magnetron.

Stapelbaar

Een set stapelbare bakjes is handig als je het voor meal preppen wilt gebruiken. Daarnaast is het ook handig om je koelkast of vriezer georganiseerd te houden. Tot slot kan je zo de bakjes compact bewaren in jouw voorraadkast als er geen gebruik van maakt.

Nadelen van glas

Breekbaar

Glazen bakjes kunnen breken als je ze laat vallen. Het zal niet snel gebeuren, vooral als je bakjes van borosilicaat glas aanschaft. Toch is voorzichtigheid geboden.

Prijs

Glazen bakjes zijn vaak wat duurder dan bijvoorbeeld plastic bakjes. Maar de prijs-kwaliteitverhouding is vaak wel beter dan plastic. Daarom kan het toch goed zijn om te investeren in goede, duurzame glazen bakjes.

Kortom, glazen bakjes zijn een kleine investering wel waard! Vooral als je weinig tijd hebt om te koken en daardoor eten voorbereid voor een aantal dagen. Daarnaast gaan ze lang mee, wat het een duurzame optie maakt. Glazen bakjes kun je vaak ook tweedehands vinden in de kringloopwinkel. Tweedehands winkelen is namelijk nog een tikje duurzamer dan nieuwe producten aanschaffen!

Onze favorieten

Glazen bakjes

Meal-prep bakjes

Deze glazen meal-prep bakjes zijn ideaal als je voor de hele week maaltijden wilt klaarmaken. In één bakje bewaar je een maaltijd voor één persoon. Hartstikke handig dus, want dan kan je voor vijf dagen maaltijden klaarzetten.

Deze glazen bakjes zijn gemaakt van Borosilicaat glas. Daardoor zijn ze een stuk sterker dan “normaal” glas. Handig dus als je het in je tas wilt meenemen naar je werk. Of als je kinderen hebt. Het plastic deksel is gemaakt van plastic. Maar dat is wel BPA vrij en dus geschikt voor het houden van eten.

Je kan deze bakken in de oven, vriezer, koelkast en magnetron plaatsen. Als je de bakjes in de oven plaatst natuurlijk wel het deksel verwijderen! Eventueel kan je ook een handige siliconen deksel hiervoor kiezen.

Glazen ovenschotel

Ovenschotel

Deze ovenschotel van Tefal is ideaal als je regelmatig wat overhoudt. Je schuift de ovenschotel zo in de koelkast en sluit het geheel af met de deksel. Je kan ook van tevoren de schotel vast klaarmaken en in de koeling bewaren.

Dit product is voorzien van een Baby Care certificaat dus absoluut veilig in gebruik. Dat betekent ook dat het plastic BPA vrij is. De deksel sluit perfect af waardoor het geheel lekvrij is. Daarom kan je deze schotel ook gerust meenemen.

Andere materialen om in te bewaren