Houdbaarheid Frisdrank

Frisdranken worden veel gedronken en daarom in grote verpakkingen verkocht. De houdbaarheid van frisdranken, zoals Cola of 7-Up, zijn over het algemeen hetzelfde. Daarom vind je hier advies per merk en voor frisdranken in het algemeen. Ook tussen de verschillende verpakkingen (fles, blik) is geen verschil.

Dus wat is de houdbaarheid van frisdrank? Dat hangt af van de volgende factoren:

Houdbaarheid Frisdrank

 Ongeopend (na THT)Buiten KoelkastKoelkast
 Frisdrank (algemeen) 6 – 9 maanden 6 – 9 maanden
 Coca Cola 6 – 9 maanden 6 – 9 maanden
 Pepsi Cola 6 – 9 maanden 6 – 9 maanden
 7-Up 6 – 9 maanden 6 – 9 maanden
 GeopendBuiten KoelkastKoelkast
 Frisdrank (algemeen) 1 dag 3 dagen
 Coca Cola 1 dag 3 dagen
 Pepsi Cola 1 dag 3 dagen
 7-Up 1 dag 3 dagen

Houdbaarheid FrisdrankHoe kun je vaststellen of frisdrank niet meer goed is?

De beste manier om vast te stellen of frisdrank niet meer goed is, is door te zien, ruiken en proeven. Als de kleur van frisdrank niet meer hetzelfde is als een nieuw product is het niet meer houdbaar. Als de prik (bubbels) weg zijn is de frisdrank waarschijnlijk niet meer houdbaar.

Hoe lang kun je frisdrank bewaren?

Frisdrank dient koel en droog bewaard te worden. Daarnaast dient de frisdrank niet blootgesteld te worden aan zonlicht, een donkere plek is dus het beste. Geopende blikjes frisdrank kunnen het beste overgeschonken worden in een afsluitbare container en in de koelkast bewaard te worden.

Kan je frisdrank invriezen?

Ja! Frisdrank kan je net zoals alle andere dranken invriezen. Dranken zetten wel uit als je het invriest. Let dus op dat er genoeg ruimte is voor de drank om uit te zetten en let vooral goed op met frisdrank. De meeste mensen hebben vast wel eens een ontplofte fles frisdrank in hun vriezer aangetroffen.

Let op dat de frisdrank niet uitzet

Dit komt doordat de PET flessen waarin de standaard frisdrank wordt verkocht niet veel extra druk kunnen verdragen. Hierdoor kan het gebeuren dat een fles frisdrank ontploft in je vriezer. Zo’n plakboel wil je natuurlijk voorkomen. Haal dan ook altijd een glas frisdrank uit de fles voordat je deze invriest.

Je kan de frisdrank ook overgieten in een diepvriesbakje. Zorg ervoor dat het bakje lekvrij is en dat er genoeg ruimte is voor de frisdrank. Zo heeft de drank alle ruimte om uit te zetten. Over het algemeen zijn frisdranken twee maanden houdbaar in de vriezer.

Frisdrank ontdooien in de koelkast

Zodra je de ingevroren frisdrank wilt gebruiken, heeft het een tijd nodig om te ontdooien. Houd hier dus rekening mee. Haal de frisdrank ongeveer een dag van tevoren uit de vriezer. Het beste is om de frisdrank in de koelkast te laten ontdooien totdat het volledig gesmolten is.

Houd de verpakking gesloten tot dan. Als je de verpakking in de tussentijd open maakt dan zal de prik in de drank vrijkomen. Dit komt door het vriesproces. Het koolzuur valt uiteen in water en CO2. Hetzelfde proces gebeurt als je frisdrank te lang open laat staan. Dus, zodra de frisdrank is ontdooid, heeft de CO2 de tijd om weer te mengen met de frisdrank.