Broccoli Bewaren

Wil jij weten hoe lang je broccoli bewaren kan? Of er verschil zit tussen het bewaren van gekookte broccoli of gesneden broccoli? Hier laten we zien hoelang je broccoli kunt bewaren en hoe je dat het beste doet.

Broccoli bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Broccoli rauw 1 tot 2 dagen3 tot 5 dagenGeblancheerd tot 1 jaar op -18 graden
Broccoli gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Broccoli gesnedenn.v.t.3 tot 5 dagenGeblancheerd tot 1 jaar op -18 graden

Broccoli BewarenHoe kun je vaststellen of broccoli niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of broccoli niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Broccoli zuur ruikt, slap, verkleurd of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kan je broccoli bewaren?

Hieronder zie je per bewaarmethode hoe lang je broccoli kan bewaren.

Hoe lang kan je broccoli buiten de koelkast bewaren

Broccoli kan buiten de koelkast op een droge en koele plaats 1 tot 2 dagen bewaard worden. Je kan de broccoli op de fruitschaal leggen of bijvoorbeeld in de kelder / schuur. Als het maar niet vochtig is.

Tip: zorg dat je broccoli nooit naast appels, bananen, peren, uien, tomaten en perziken bewaart. Deze producten produceren namelijk ethyleen. Dat versnelt het rijpingsproces en dan gaat de broccoli eerder rotten.

Hoe lang kun je broccoli in de koelkast bewaren?

Broccoli kan 3 tot 5 dagen in de groentelade van je koelkast bewaard worden in een papieren of open zak. Het gaat er vooral om dat je broccoli niet afsluit met bijvoorbeeld plasticfolie. Als je er plastic omheen doet, maak dan de bovenkant open zodat er lucht bij kan.

Hoe lang kun je gekookte broccoli bewaren?

Buiten de koelkast kan je gekookte broccoli twee uur laten staan. Daarna beginnen bacteriën flink te groeien en kan je ziek worden van het eten. Zorg dus dat je na het koken de broccoli laat afkoelen en meteen in de koelkast zet.

Gekookte broccoli kan tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, mits snel afgekoeld, in de koelkast bewaard worden. Let er op dat je gekookte broccoli dus juist wel in een afsluitbaar bakje moet bewaren.

Gekookte broccoli kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.

Hoe lang kun je broccoli in de vriezer bewaren?

In de diepvries kan broccoli mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak.

Buiten de koelkast 1 à 2 dagen. In de koelkast 3 tot 5 dagen. In de diepvries 1 jaar nadat je de broccoli geblancheerd hebt.

Gekookte broccoli blijft 2 uur goed buiten de koelkast, 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de diepvries.

Je kunt het beste vaststellen of broccoli niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Broccoli zuur ruikt, slap, verkleurd of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Bereide, of gekookte, broccoli is 2 uur buiten de koelkast houdbaar. In de koelkast kan je bereide broccoli 2 dagen bewaren. Ook kan je deze nog 3 maanden in de vriezer bewaren.

Gekookte broccoli kan je 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna beginnen (ziekmakende) bacteriën zich te vermenigvuldigen.

Nadat je broccoli de eerste keer bereid hebt, kan je die nog 1 keer opnieuw opwarmen. Je moet dan in de tussentijd natuurlijk wel de broccoli goed bewaard hebben.

Je moet broccoli nooit vaker dan 1 keer opnieuw opwarmen.

Als je de houdbaarheid wilt verlengen, moet je de broccoli eerst blancheren. Dan dompel je de broccoli twee minuten onder in kokend water en koel je deze meteen weer af. Bijvoorbeeld met ijswater. Als je broccoli blancheert, blijft het een jaar goed in de vriezer.

Broccoli kan rauw in de vriezer. Maar dan is het veel minder lang houdbaar. Reken op zo’n drie maanden. Maar als je de broccoli eerst blancheert, kan je die wel een jaar in de vriezer bewaren.

In principe is het het beste om een beschimmelde broccoli weg te gooien. Het punt is namelijk dat de schimmel op de broccoli zit maar ondertussen ook aan de binnenkant door de broccoli heentrekt. Daardoor is een stuk groter gedeelte aangetast dan je op het eerst oog kan zien.