Peren bewaren

Een Peer is een heerlijk stuk fruit en is het hele jaar door verkrijgbaar. De reden hiervoor is dat een Peer erg lang bewaard kan worden. De bekendste Peren die wij kennen zijn de handpeer Doyenné du Comice en de Conference. De bekendste Stoofpeer die wij kennen is de Gieser Wildeman. Deze laatste moet heel lang gekookt worden in fruitsap of in wijn met een kaneel- en/of vanillestokje, steranijs en naar eigen behoefte wat suiker. Stoofperen op sap zijn ook in glas te koop. Ook zijn er Handperen op sap te koop. Met Peren kunnen heerlijke taarten en andere gerechten worden gemaakt. Hiervoor kun je voldoende leuke recepten vinden. Het is belangrijk om te weten hoelang Peren houdbaar zijn en onder welke condities.

Peren bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Handperen

 5 tot 7 dagen

 2 tot 4 weken

8 tot 12 maanden
Stoofperen

7 tot 14 dagen

2 tot 4 weken

8 tot 12 maanden
Peren in glas

 ongeopend: zie THT

4 tot 7 dagen 

3 maanden

Hoe kun je vaststellen of Peren niet meer goed zijn?

Peren bewaren

Je kunt het beste vaststellen of Peren niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Peren slap zijn of plekjes vertonen en weinig tot geen smaak meer hebben, dienen ze weggegooid te worden.

Als de deksel bol staat, beschadigd is of het sap troebel is van Peren op glas dient het product weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Peren bewaren?

Peren kun je goed op de fruitschaal houden. Als je peren wat langer goed moeten blijven, kan je ze ook in de koelkast leggen. 

Als je peren op de fruitschaal bewaart blijven ze een week of twee goed. Zorg dat je geen bananen of appels ernaast bewaart. Dan kunnen peren namelijk gaan rijpen. Dat geldt ook in de koelkast.

Peren in de koelkast bewaren

In de koelkast blijven peren een stuk langer houdbaar. Namelijk twee tot vier weken. Let er wel op dat je er geen appels of bananen naast legt.

Peren in diepvries bewaren

In de diepvries kun je peren tot wel een jaar bewaren. Dat geldt ook voor gesneden peren of halve peren die je wilt bewaren.