Bewaarmethoden: Emaille

Bakjes zijn handig om eten in te bewaren, eten in voor te bereiden voor de rest van de week of om lunch mee te nemen als je weer eens naar kantoor gaat. Super handig dus, maar daarnaast is het ook duurzaam! Het gebruik van vershoudfolie of boterhamzakjes wordt verleden tijd met deze herbruikbare bewaarmethode.

Emaille is een glazuur van glas en wordt aangebracht over staal of porselein. Het is daardoor een perfect materiaal voor bakvormen en pannen. Emaille producten worden echter niet veel verkocht in de vorm van bewaarbakjes, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. 

Je kan bijvoorbeeld emaille schalen vinden op de meeste websites. Deze schalen kun je echter niet afsluiten waardoor je eten hierin niet lang kan bewaren (tenzij je een siliconen deksel hebt!). In dit artikel vind je een overzicht van de voor- en nadelen van emaille bakjes.

Voordelen van emaille

Hygiënisch

De producten kunnen in de vaatwasser. Er wordt dan wel aangeraden om de bakjes met het glasprogramma te wassen, zo blijven ze langer mooi. Door de niet poreuze oppervlakte van het materiaal zijn de bakjes sowieso makkelijk schoon te houden. Het geeft geen geur en smaak af aan de inhoud en geur en smaak blijft daardoor ook niet hangen in de bakjes.

Kan in gekookt worden

De bakjes kun je gebruiken om etensresten in op te warmen op het fornuis of in de oven, net zoals metalen bakjes. Dit is handig als je minder wilt afwassen of snel iets op tafel wilt zetten.

Stevig

Vooral als de emaille bakjes van glas en staal zijn gemaakt, zijn ze erg stevig. Daarnaast zorgt de glazen laag voor krasbestendigheid. Dit zorgt ervoor dat de bakjes lang mee kunnen, mits je ze goed onderhoud.

Stapelbaar

Als je een set bakjes (of schalen) koopt, zijn deze vaak stapelbaar. Zo kan je ze makkelijk kwijt in de keukenkastjes. Handig!

Nadelen van emaille

Prijs

Emaille bakjes zijn niet goedkoop. Vooral niet als je een kwalitatief goed product wilt, maar dat is logisch. Daar komt wel bij dat, als je een kwalitatief goed emaille product koopt, het erg lang mee kan.

Niet voor in de magnetron

Emaille bakjes zijn niet geschikt voor de magnetron. Kijk altijd naar de beschrijving van het product. Zo weet je hoe je het product het beste kan gebruiken en hoe het zo lang mogelijk mee kan gaan.

Conclusie

Voornamelijk de prijs kan een groot nadeel vormen voor de aanschaf van dit soort bakjes. Echter zou je het kunnen zien als een investering omdat je er je hele leven mee kan doen. 

Daarnaast zijn de voordelen van een kwalitatief goed product dat de bakjes geschikt zijn voor mensen met een nikkelallergie. Ook zijn ze vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, BPS, schadelijke weekmakers, formaldehyde, PVC en zware metalen. Bekijk wel de productbeschrijving zodat je zeker weet dat het een kwaliteitsproduct is dat geen schadelijke stoffen bevat. 

Voor andere emaille producten zoals pannen en schalen wordt het merk Riess vaak aangeraden. Kwaliteit betekent daarnaast vaak ook dat het recyclebaar is. Een extra plus als je graag een duurzame keuze wilt maken.

Emaille Riess ovenschaal

Onze keus: Riess ovenschaal

Deze ovenschaal van Riess is ideaal om gerechten in klaar te maken. Je kunt gerechten ook vooraf klaarmaken en in de schaal bewaren. Je maakt het dan af door de schaal in de oven te plaatsen. 

Het voordeel van emaille is dat het in zowel de oven, vriezer als koelkast kan plaatsen. Let wel op met de magnetron. Je kan deze schaal zelfs op gas en inductie verwaremen

Andere materialen om te bewaren