Tomaat Bewaren

Er wordt veel getwijfeld of de tomaat nu onder groente of fruit valt. De tomaat is de vrucht van een tomatenplant, dus wordt het daarom als fruit gezien. In de keuken wordt de tomaat als groente behandeld. Waar we het allemaal over eens zijn is dat een Tomaat niet alleen lekker is maar ook supergezond. Een Tomaat bevat veel vitamine C, calcium, ijzer en zink. Ze zijn tegenwoordig te vinden in allerlei kleuren en formaten en bieden diverse bereidingsmogelijkheden in soepen, sauzen en salades. Met zoveel toepassingsmogelijkheden is het belangrijk om te weten hoelang een Tomaat houdbaar is en onder welke condities.

Tomaat bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Cherrytomaat 1 weekn.v.t.n.v.t.
Kerstomaat 1 weekn.v.t.n.v.t.
Tomaat in blik ongeopend: THT2 dagen3 maanden
Tomaat rauw 1 week n.v.t.3 maanden (geblancheerd)
Tomaat gekookt n.v.t.2 dagen3 maanden
Tomaat gezeefd (passata) ongeopend: THT n.v.t.3 maanden
Tomatensap ongeopend: THT3 tot 7 dagen3 maanden
Tomatenblokjes ongeopend: THT2 dagen3 maanden
Tomatenpuree ongeopend: THT3 dagen1 jaar
Zongedroogde tomaten ongeopend: THT 1 maandn.v.t. 

Hoe kun je vaststellen of een tomaat niet meer goed is?

Tomaten BewarenJe kunt het beste vaststellen of een Tomaat niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Tomaat rotte plekken heeft, beschadigd is of een zure geur afgeeft, dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je tomaten bewaren?

Voor alle soorten tomaten geldt dat zij tot 1 week bewaard kunnen worden op een droge, koele plaats. Een tomaat verliest in de koelkast zijn aroma.

Cherry tomaten bewaren

Cherry tomaten kan je het beste op de fruitschaal bewaren. Maar let er dan op dat ze niet te dicht bij andere fuit- en groentesoorten liggen. Daardoor kunnen die andere producten namelijk sneller bederven..

Zongedroogde tomaten bewaren

Zongedroogde tomaten blijven in een geopende pot ongeveer een maand goed in de koeling. Een opgeopende pot kan je minstens twee maanden na de THT nog gebruiken.

Kan je tomaten in de koelkast bewaren?

Nee, tomaten kan je beter niet in de koeling houden. In de koelkast verliezen ze aroma waardoor de smaak verloren gaat.

Met welke groenten kan je tomaten niet bewaren?

Omdat tomaten ethyleen afgeven bederven andere soorten groenten (en fruit) snel. Zorg daarom dat tomaten niet bij de rest liggen. Vermijd vooral de volgende soorten groenten: komkommers, broccoli, aubergines en champignons.