Bananen Bewaren

Bananen zijn zeer energierijk en hebben een hoog gehalte aan kalium. Bananen kunnen ook gegeten worden door mensen met een glutenintolerantie. Het is ook een geschikt soort fruit voor sporters of mensen die zwaar werk verrichten. Om te blijven genieten van een banaan is het daarom belangrijk te weten hoe lang je bananen bewaren kunt en onder welke condities.

Bananen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Bananen 3-7 dagen liever niet 8 tot 12 maanden
Bakbanaan 3-7 dagen liever niet 1 jaar

Hoe kun je vaststellen of bananen niet meer goed zijn?

Bananen BewarenJe kunt het beste vaststellen of Bananen niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Bananen zwart verkleurd zijn en er na het verwijderen van de schil er slecht uitzien en weinig tot geen smaak meer hebben, dienen ze weggegooid te worden.

Hoe lang kun je bananen bewaren?

Bananen kunnen 3 tot 7 dagen op de fruitschaal bewaard worden in een droge, koele ruimte en apart van andere fruitsoorten. Bananen scheiden een stof af die het rijpingsproces van andere fruitsoorten versnellen. Let bij aankoop van Bananen er goed op dat de kam niet beschadigd  is.

Kun je bananen in de koelkast bewaren?

Nee, bananen kun je niet in de koelkast bewaren. Bewaar ze op een koele, droge, donkere plek zoals de kelder of een kast. In de koelkast kunnen bananen niet verder rijpen en worden de schillen snel bruin.

Als je een hele rijpe banaan hebt, kan je die eventueel nog wel in de koelkast leggen. Maar een koele donkere plek is de beste plek.

Hoe kun je bananen het beste bewaren?

Het beste is om bananen koel, droog en donker te bewaren. Het is ook belangrijk dat je er niet ander fruit naast legt. Fruit zoals appels en peren bederft sneller als er bananen bij liggen.

Daarom is de fruitschaal niet zo geschikt voor bananen. Ook krijg je bruine ligplekken van de fruitschaal. Het allerbeste is daarom om de bananen op te hangen.

Hoe kun je het beste een halve banaan bewaren?

Een halve banaan bewaar je het beste in de koelkast. Zorg dat je de banaan niet pelt, en snij deze dan halverwege doormidden. Het stukje banaan waar geen schil op zit, dek je af met wat plasticfolie. Zo blijft de banaan nog een dag of twee goed.

Kan je bananen bewaren in de vriezer?

Jazeker. Het is wel belangrijk dat je de banaan eerst pelt. De schil wordt namelijk papperig en vies in de vriezer.

Je kan de banaan op twee manieren invriezen:

  1. Pureer de banaan en bewaar deze bijvoorbeeld in ijsblokvormpjes.
  2. Snij de banaan in schijfjes en laat deze los van elkaar invriezen. Anders plakken ze aan elkaar vast.

Tip: bananen bewaren bij warm weer

Als het heel warm is, kan je bananen alsnog het beste op een koele en donkere plek bewaren. Bijvoorbeeld een keukenkastje. Als het nou heel warm wordt in de keuken leg ze dan ergens anders neer. Bijvoorbeeld in de kelder of berging. Wat je ook doet, leg ze niet in een afgesloten plastic zak.

Tip: bananen bewaren zonder fruitvliegjes

In de zomer heb je al gauw last van fruitvliegjes. Goed om te weten: fruitvliegjes komen niet op fruit af dat vers en heel is. Pas als het kapot, te rijp of rot is, komen de vliegjes tevoorschijn. Zorg daarom dat je in de zomer alles goed schoon houdt. Spoel glazen direct uit. En, natuurlijk, eet het fruit op voordat het te rijp wordt en beschadigt.

Het beste is om bananen op een koele, droge en donkere plek te bewaren. Hou de bananen in een tros en hang ze aan een haakje op. Zo krijg je geen bruine ligplekken op de bananen. Pak de bananen nooit helemaal met plastic in! Als je er plastic omheen doet, doe het dan alleen bij de steeltjes.

Bananen en ander exotisch fruit hebben last van koudebederf. Dat betekent dat ze bij een temperatuur onder de 7 graden juist gaan rotten. Daardoor worden ze dus bruin.

Het bruine van een banaan is nog prima te eten. Je kan het bijvoorbeeld ook verwerken in een smoothie, bananenpannenkoek of puree.

Een rijpe banaan is geel met een paar bruine stipjes en vlekjes. Een onrijpe banaan is groen of juist helemaal geel.

Jazeker. Het is wel belangrijk dat je de banaan eerst pelt. De schil wordt namelijk papperig en vies in de vriezer.

Je kan de banaan op twee manieren invriezen:

  1. Pureer de banaan en bewaar deze bijvoorbeeld in ijsblokvormpjes.
  2. Snij de banaan in schijfjes en laat deze los van elkaar invriezen. Anders plakken ze aan elkaar vast.

Een banaan is 8 tot 12 maanden houdbaar in de vriezer.

Als je bananen ophangt, voorkom je dat ze bruine ligplekken krijgen. Daardoor worden ze dus minder beurs en blijven ze langer mooi en eetbaar.