Appels Bewaren

Een appeltje voor de dorst bewaren, kennen we allemaal. Maar hoe lang kan je zo’n appel nou eigenlijk bewaren? Wij hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Om het makkelijk te maken, hebben we ook meteen een rits andere producten mét appels erbij gezet. Dus lees hieronder hoe lang je appels bewaren kan.

Appels bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Appel (met schil) 5 tot 7 dagen 2 tot 4 weken8 tot 12 maanden
Appel (zonder schil) maximaal 2 uur 2 dagen1 jaar
Appel (gedroogd) 6 tot 9 maanden n.v.t.n.v.t.
Appelcarré maximaal 2 uur 3 dagen3 maanden
Appelflap maximaal 2 uur 3 dagen3 maanden
Appelkoek 2 maanden n.v.t.3 maanden
Appelkruimelvlaai maximaal 2 uur 3 dagen3 maanden
Appelmoes maximaal 2 uur 1 week3 maanden
Appelstroop 1 jaar n.v.t.n.v.t.
Appeltaart maximaal 2 uur 3 dagen3 maanden

Appels Bewaren

Hoe kun je vaststellen of appels niet meer goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of Appels niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Appels slap zijn of plekjes vertonen en weinig tot geen smaak meer hebben, dienen ze weggegooid te worden. Een goede Appel voelt stevig aan en heeft een goede, knapperige bite.

Hoe lang kun je appels bewaren?

Appels kunnen 5 tot 7 dagen op de fruitschaal bewaard worden. Voor appels geldt, net zoals veel andere fruitsoorten, dat zij beter niet samen met bananen op de fruitschaal bewaard worden. Bananen scheiden een stof af die het rijpingsproces van appels en ander fruit versnellen.

Let ook op met andere rijpe of overrijpe appels. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat de andere appels ook sneller rijp worden. Leg daarom de meest rijpe appels op een aparte schaal. Dan kunnen ze elkaar niet beïnvloeden.

Hoe lang kun je appels bewaren in de koelkast?

In de koelkast kunnen appels 2 tot 4 weken bewaard worden. Bewaar de appels in een papieren zak of een plastic verpakking met luchtgaatjes. Appels doen het beter bij een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Let er hier ook op dat je overrijpe appels uit de zak haalt zodat de andere appels niet sneller rijpen.

Hoe lang kun je appels bewaren in de diepvries?

In de diepvries blijven appels zo’n 8 tot 12 maanden goed. Je kan de appels eerst in partjes snijden en dan invriezen. Of gewoon in zijn geheel. Het is voor het invriezen wel het fijnst om de appels in parten te snijden en het klokkuis te verwijderen. Dan blijven ze langer goed.

Hoe lang kun je appels bewaren na plukken?

Hieronder een overzicht van de verschillende appelrassen, wanneer ze geplukt worden en tot wanneer ze houdbaar zijn:

AppelrasPlukmaandEetbaar tot
ElstarSeptemberDecember
Granny SmithOktoberNovember/februari
JonagoldOktoberFebruari
SterappelOktoberMaart
JonathanSeptemberFebruari
Drentse BellefleurOkotberDecember
LemoenappelSeptemberJanuari
WinstonOktoberApril
Bramley’s SeedingSeptemberMaart

Bewaar zelfgeplukte appels op een koele en donkere plaats. Na het plukken hebben de appels nog een rijpingstijd nodig. Let er op dat je appels die rot zijn, verwijdert. Anders gaat de rest ook rotten.

Geschilde appels bewaren

Als je de appels geschild hebt, kan je ze nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Als je er citroensap overheen sprenkelt, voorkom je dat ze bruin worden. Maar na een tijdje verkleuren ze altijd wel wat.

Appels bewaren in winter

Als je appels de hele winter lang wilt eten, moet je ze zo laat mogelijk kopen. Bijvoorbeeld de Elstar appel die je nog t/m december kunt eten. Die kan je dan nog in de koelkast doen voor een paar weken of invriezen.

Appels bewaren in schuur

In de schuur kan je appels goed bewaren. Het gaat er namelijk om dat ze koel bewaard worden. Daarmee kan je het rijpingsproces namelijk vertragen. Om te voorkomen dat ze heel erg gaan rimpelen kan je de vloer af en toe nat maken. Dan blijft de ruimte vochtig.

Appels kan je buiten de koelkast ongeveer een week bewaren. In de koelkast blijven appels tot wel een maand goed. Als je de appels invriest (nadat je het klokhuis verwijdert) blijven ze 8 tot 12 maanden houdbaar.

Ja! Een appel kan prima in de diepvries. Zorg wel dat je het klokhuis verwijdert. Dat kan met een appelboor of je kan de appel in parten snijden en dan het klokhuis verwijderen.

Je bewaart appels het beste in de koelkast. Door de lage temperatuur rijpen ze namelijk niet verder.

De Elstar appel kan je het beste op een koele plek bewaren waar het ook nog een beetje vochtig is. Dan rimpelen de appels namelijk minder snel. Je kan de appels ook in de koelkast bewaren. In de koelkast blijven de appels ongeveer 2 tot 4 weken goed.