Appelflappen bewaren

Appelflappen zijn een oer Hollandse lekkernij. Ze zijn natuurlijk vaak in de aanbieding waardoor je zomaar met vier appelflappen thuis eindigt. Dan blijft er weleens iets over. Wil jij ook weten hoe lang je appelflappen bewaren kunt? Dat lees je hieronder.

Appelflappen bewaar je het beste buiten de koelkast in de originele verpakking. Dan blijven ze twee dagen goed. Zelfgebakken appelflappen blijven ook 2 dagen goed buiten de koelkast. Ook koel en droog bewaren op kamertemperatuur. Alle soorten appelflappen kun je invriezen. Dan blijven ze 3 maanden houdbaar.

Hoe weet je of appelflappen niet meer goed zijn?

Als de appelflappen droog en muf zijn, zijn ze niet meer goed. Dan moet je ze weggooien. Je kunt het altijd controleren door eerst te kijken, dan te ruiken en eventueel te proeven. Appelflappen die je in de winkel koopt, moet je na de THT datum ook weggooien. Dan zijn ze niet meer goed. Dat komt door de zachte vulling.

Hoe lang kan je appelflappen buiten de koelkast bewaren?

Appelflappen bewarenBuiten de koelkast blijven appelflappen 2 dagen goed. Dat geldt voor appelflappen uit de winkel én zelfgebakken appelflappen. Het is natuurlijk wel zo dat appelflappen de dag zelf het lekkerst zijn. Daarna verliezen ze smaak en worden ze veel minder krokant.

De appelflappen bewaar je het beste in de originele verpakking uit de winkel. Als je ze zelf bakt, doe ze dan in een goed afsluitbare verpakking. Bijvoorbeeld een koektrommel. Zorg wel dat ze dan eerst afgekoeld zijn anders wordt de verpakking van binnen vochtig.

Hoe krijg je appelflappen weer krokant?

Als je de appelflappen al een tijdje bewaart, worden ze zachter. Ze zijn krokant natuurlijk het lekkerst. Als je ontdooide appelflappen hebt, kan je die makkelijk weer krokant krijgen:

  • Verwarm een oven op 200 graden voor. Zet de appelflappen in het midden van de oven een minuut of 5. Let er op dat ze niet aanbranden.

Hierna zijn ze weer heerlijk krokant. Als je bevroren appelflappen hebt, kan je die direct vanuit de vriezer in de oven plaatsen:

  • Verwarm de oven weer voor op 200 graden voor. Zet de appelflappen 10 minuten in het midden van de oven. Als ze nog niet helemaal warm zijn, kunnen ze er wat langer in.

Hoe lang kan je appelflappen invriezen?

Alle soorten appelflappen, zelfgebakken en uit de winkel, blijven 3 maanden houdbaar in de vriezer. Zorg er wel voor dat je ze los van elkaar invriest. Anders plakken ze aan elkaar vast. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel samen in een bakje of zakje doen.

Als je de appelflappen net gebakken hebt, moet je wel even wachten tot ze afgekoeld zijn. Je moet warm eten nooit direct in de vriezer zetten. Dat zorgt er namelijk voor dat de rest van de producten iets opwarmt. Dat kan dan weer de houdbaarheid verminderen.

Appelflappen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Appelflappen (uit de winkel) 2 dagen of THT n.v.t. 3 maanden
Appelflappen (zelfgebakken) 2 dagen n.v.t. 3 maanden
Koopmans appelflappen 2 dagen n.v.t. 3 maanden

Appelflappen kun je makkelijk 2 dagen bewaren. Maar je moet de appelflappen dan wel goed luchtdicht verpakken. Dat kan met een luchtdichte container. Of je pakt ze stevig in met plasticfolie. Als je ze nog even in de oven doet, worden ze vaak ook nog knapperig. Let op: doe appelflappen nooit in de magnetron want daar worden ze zacht van!

De appelflappen bewaar je het beste in de originele verpakking uit de winkel. Als je ze zelf bakt, doe ze dan in een goed afsluitbare verpakking. Bijvoorbeeld een koektrommel. Zorg wel dat ze dan eerst afgekoeld zijn anders wordt de verpakking van binnen vochtig.

Ja, appelflappen kan je hartstikke goed opwarmen. Warm zijn ze ook nog het lekkerst. Het is wel belangrijk dat je de oven goed voorverwarmt op 200 graden. Doe ze er dan 5 minuten in.

Als je jouw appelflappen hebt ingevroren, kan je ze ook opwarmen. Verwarm de oven weer tot 200 graden  maar doe ze er nu 10 minuten in.

Alle soorten appelflappen kan je 3 maanden in de vriezer bewaren. Gebakken bladerdeeg mag namelijk gewoon weer in de vriezer na het afbakken!

Als je bevroren appelflappen wilt opwarmen in de oven moet je de oven eerst voorverwarmen op 200 graden. Doe de appelflappen daarna 10 minuten in de oven.