Jazeker! Best wel een verrassing of niet. Vaak wordt er gedacht dat je kaas niet in de vriezer kan bewaren, maar niets is minder waar. Vooral harde kazen (zoals Parmezaan en oude kazen) zijn hiervoor geschikt. Zachte kazen (zoals brie en mozzarella) kan je het beste meteen opsmullen of in de koelkast bewaren. Ingevroren zachte kazen gaan namelijk klonteren en worden waterig.

Invriezen

De beste manier om harde kazen in te vriezen is door het te raspen en het in een bakje (zie onze bewaarmethoden serie) of zakje te bewaren. Raspen wordt aangeraden omdat het namelijk kan gebeuren dat de kaas afbrokkelt tijdens het ontdooien als je het als geheel invriest. De kaas kan tot acht maanden goed blijven in de vriezer.

Ontdooien

Haal voor gebruik de kaas een half uur van tevoren uit de vriezer. Gebruik alleen wat je nodig hebt en laat het ontdooien op een bord totdat het op kamertemperatuur is. Verwerk het vervolgens in je maaltijd. Het wordt aangeraden om ingevroren kaas alleen te gebruiken om mee te koken. Kaas kan namelijk zijn textuur en smaak verliezen als het wordt ingevroren. Je kan er dus wel lekker een ovenschotel mee maken of het over pasta of pizza strooien.

Hoelang kan je kazen in de vriezer bewaren

Hieronder vind je een overzicht van kaassoorten die je kunt invriezen, gecategoriseerd op hardheid. Hoe harder de kazen, hoe langer je ze kunt bewaren. Let wel, hoe zachter de kaas, hoe hoger het risico dat de structuur veranderd.