Kruisbessen bewaren

Kruisbessen is herkenbaar aan het kruisje dat over de bes loopt. De kruisbes staat ook wel bekend als klapbes of in Vlaanderen als klapbes. Deze bes wordt nog maar weinig geteeld in Nederland en zie je daarom minder in de winkel liggen. Niettemin is dit een heel lekkere bes, ideaal voor taarten, jams, compotes of als gelei.

Kruisbessen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Kruisbessen 2 dagen 1 tot 3 dagen 8 tot 12 maanden

Hoe weet je of kruisbessen niet meer goed zijn?

Kruisbessen bewarenAls de bessen slap of beschimmeld zijn, zijn ze niet meer goed. Dit zie je dus heel snel. Als je kruisbessen koopt, let er dan op dat je mooie, gave bessen koopt. Beschadigde en beurse bessen zullen snel bederven.

Hoe lang kun je kruisbessen bewaren?

Op de fruitschaal blijven kruisbessen 2 dagen goed. Zorg ervoor dat je de bessen niet te dicht op elkaar legt. Eventueel kan je er een keukenpapiertje onder leggen om vocht op te nemen. Daardoor blijven ze langer goed.

In de koelkast blijven kruisbessen 1 tot 3 dagen goed. Ook hier geldt dat je moet zorgen dat ze vrij liggen. Anders gaan ze snel kneuzen en bederven.

Kruisbessen invriezen

Kruisbessen kan je goed invriezen. Zorg dat je de kruisbessen in eerste instantie los van elkaar invriest. Dat kan op een plat bord of eventueel op een vel bakpapier. Als de kruisbessen bevroren zijn, kan je ze bij elkaar doen in een diepvrieszak of bakje.

Andere bessen

Kruisbessen bewaar je het beste in de koelkast. Daar blijven ze 1 tot 3 dagen goed. Je kan ze dan het beste in een papieren zak of bakje bewaren. Zorg dat ze niet te dicht tegen elkaar aan liggen. 

Let er ook op dat ze niet vochtig worden. Eventueel kan je een keukenpapiertje eronder leggen om het vocht weg te nemen.

De beste maand om kruisbessen te eten is juli. Dan zijn ze rijp en liggen ze in de winkel.

Jazeker. Kruisbessen kan je goed invriezen. In de vriezer blijven kruisbessen 8 tot 12 maanden goed. 

Zorg ervoor dat je de kruisbessen los van elkaar invriest. Als ze eenmaal bevroren zijn, kan je ze in een diepvrieszakje of bakje bewaren.