Frambozen bewaren

Frambozen, heerlijk superfruit en net als het zusje bramen behorende tot de rozenfamilie. Boordevol antioxidanten, vitamine C en caloriearm. Kwetsbaar fruit dat gauw kneust en je snel fijnknijpt. Koop alleen gave exemplaren.

Ben je in het bezit van een tuin dan kun je zelf ook een frambozenstruik planten en in juli van je eigen frambozen genieten. Er is ook een herfstvariant. Deze frambozen kunnen in augustus/september geoogst worden. De stekels van de frambozenstruik zijn niet zo scherp als die van een rozenstruik. Tegenwoordig zijn frambozen het hele jaar door te koop.

Frambozen kun je bij je ontbijt eten, als tussendoortje of als nagerecht. Ook lenen frambozen zich uitstekend voor het maken van jam of compote. Een zomertaart afgetopt met verse frambozen is een ware lekkernij. Mocht je teveel frambozen gekocht of geplukt hebben dan kan er zo een jam van worden gemaakt. Ook de de al iets gekwetste exemplaren kunnen gebruikt worden voor het maken van jam, gelei, sap of compote.

Frambozen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Frambozen 1 dag 1 tot 3 dagen 8 tot 12 maanden

Hoe weet je of frambozen niet meer goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of frambozen niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de frambozen verkleurd, slap of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.

Hoe lang kun je frambozen bewaren?

Frambozen bewarenBuiten de koelkast kunnen frambozen op de fruitschaal 1 dag bewaard worden. Leg de, niet vochtige, frambozen dan op een laagje keukenpapier.

Hoe lang kun je frambozen in de koelkast bewaren?

In de koelkast kunnen frambozen in een papieren zak of kartonnen bakje 1 tot 3 dagen bewaard worden. Controleer of  de zak of het bakje niet vochtig worden. Leg er eventueel een vel keukenpapier onder om het vocht op te nemen.

Frambozen invriezen

In de diepvries kunnen de frambozen 8 tot 12 maanden bewaard worden. Vries de verse frambozen eerst naast elkaar in op bakpapier. Daarna de frambozen overdoen in een plastic diepvriesbakje.

Andere bessen

Verse frambozen kan je 1 dag op de fruitschaal, 1 tot 3 dagen in de koelkast en 8 tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Jazeker, verse frambozen kan je 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Als de frambozen vochtig worden, leg er dan een vel keukenpapier onder.

Frambozen zijn heel broos en teer. Daarom bederven ze zeer snel. Vooral als ze vochtig worden, gaan ze snel schimmelen. Zorg er daarom voor dat je frambozen zoveel mogelijk los van elkaar liggen en droog blijven. Je kunt ze droog houden met een vel keukenpapier.

Jazeker. Verse frambozen kan je goed invriezen. Zorg er wel voor dat je ze los op een plat bord invriest. Als ze eenmaal ingevroren zijn, kan je ze in een bakje doen. In de diepvries blijven ze 8 tot 12 maanden goed.

Als de frambozen verkleuren, slap worden of beschimmeld zijn, zijn ze niet meer goed. Dan moet je ze weggooien. 

Nee, beschimmelde frambozen moet je weggooien. Ook al lijkt het alleen aan de buitenkant te zitten, kan de schimmel al in het vruchtje zitten. 

Als de framboos beurs is, kan je dat wegsnijden en de rest nog eten.