Zwarte bessen bewaren

De zwarte bes is donkerpaars tot bijna zwart. Deze bes bevat heel veel vitamine C maar ook vitamine B1, B2 en B6. De zwarte bes kom je niet vaak tegen in de winkel maar wordt veel verwerkt in andere producten. Vooral siroop, jam en gelei zijn populaire producten om met de zwarte bes te maken.

Zwarte bes bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Zwarte bes 2 dagen 3 dagen 12 maanden

Hoe weet je of zwarte bessen niet meer goed zijn?

Zwarte bessen bewarenAls deze bessen niet meer goed zijn, worden ze slap of gaan ze schimmelen. Dit is dus heel goed herkenbaar. Als de besjes slap zijn, gewoon weggooien. Slap en beurs is niet hetzelfde maar als je veel bessen hebt die beschadigd zijn, zal de rest snel gaan schimmelen of slap worden.

Hoe lang kun je zwarte bessen bewaren?

Zwarte bessen blijven op een fruitschaal ongeveer twee dagen goed. Zorg er dan voor dat je ze in een papieren zak bewaart. Of leg er een vel keukenpapier onder. Zo zorg ervoor dat ze niet vochtig worden. Daardoor blijven ze langer houdbaar. 

In de koelkast kan je de bessen drie dagen bewaren. Ook hier geldt dat je moet zorgen dat ze niet te nat of vochtig worden. Daarom is het verstandig om er een papieren zak omheen te doen. Of leg er weer een keukenvel onder.

Let er ook op de bessen niet te dicht op elkaar liggen. Dan gaan ze sneller kneuzen en zijn ze minder lang houdbaar.

Zwarte bessen invriezen

Je kan zwarte bessen goed invriezen maar zorg er dan voor dat ze los van elkaar bevriezen. Dat kan je doen door ze eerst op een plat bord of een vel bakpapier in te vriezen. Daarna kan je de bessen in een diepvrieszakje of bak doen.

Andere bessen

De zwarte bes zit boordevol vitamine C en is daarom perfect in een gezond dieet. Zwarte bessen zijn lekker door bijvoorbeeld de yoghurt. Maar je kan er ook goed jam, gelei of siroop van maken.

Zwarte bessen kan je 2 dagen op de fruitschaal bewaren, 3 dagen in de koelkast en 1 jaar in de vriezer.

Zwarte bessen kan je het beste bewaren in een papieren zak. Dat kan zowel op de fruitschaal als in de koelkast. Je kan er ook een vel keukenpapier onder leggen. Dat neemt het overtollig vocht op waardoor ze langer houdbaar blijven.

Ja. Zwarte bessen kan je goed invriezen. Zorg ervoor dat je de bessen eerst goed wast. Verwijder takjes en bladgroen. Leg dan de bessen los in de diepvries. Na 3 tot 4 uur zijn de besjes bevroren en kunnen ze in een bakje of zakje.