Cranberry Bewaren

Cranberry is een bes die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. In Nederland noemen we de cranberry de grote veenbes. Een cranberry is een echte vitaminebom die vol zit met vitamines en mineralen. Met het eten van een portie cranberries van 100 gram zit je al aan de dagelijkse aanbevolen vitamine C.  Cranberries smaken heerlijk in een fruitsalade. Van Cranberries kan ook jam of compôte gemaakt worden. Door het verwarmen gaat er wel een deel van de vitamines en mineralen verloren.

Cranberry bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Verse cranberries 1 tot 2 dagen 1 tot 3 dagen op -18 graden 8 tot 12 maanden
Gedroogde cranberries 1 jaar n.v.t. n.v.t.

Cranberry BewarenHoe kun je vaststellen of cranberries niet meer goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of cranberries niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de cranberries slap of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.

Hoe lang kun je cranberries bewaren?

Cranberries kunnen op de fruitschaal, op een koele paats 1 tot 2 dagen bewaard worden. De bessen mogen niet nat zijn. Het is aan te bevelen om de cranberries op keukenpapier te leggen.

Hoe lang kun je cranberries in de koelkast bewaren?

In de koelkast kunnen cranberries, mits niet nat, 1 tot 3 dagen bewaard worden. Je bewaart de cranberries het beste in een papieren zak of bakje. Als je die niet hebt, kan je ze ook op een vel keukenpapier leggen.

Cranberries invriezen

In de vriezer op -18 graden kunnen de gewassen verse cranberries in een afgesloten bakje of diepvrieszak 8 tot 12 maanden bewaard worden. Je kunt dus alleen verse cranberries invriezen. Gedroogde cranberries kan je niet meer invriezen.

Andere bessen

De cranberry staat in het Nederlands ook wel bekend als de “grote veenbes” en is dus een veenbes. We kennen ook nog de “kleine veenbes”. Cranberries zijn dus een veenbes.

Cranberries blijven op de fruitschaal 2 dagen goed, in de koelkast 1 tot 3 dagen en in de diepvries 1 jaar.

Veenbessen, ook wel cranberries, kun je prima invriezen. In de vriezer blijven ze een jaar houdbaar. Je kunt de veenbessen in een diepvrieszak invriezen. Maar dan plakken ze wel aan elkaar. 

Je kunt daarom ook de veenbessen op een plat bord invriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn, doe je ze samen in een bakje.

Gedroogde cranberries blijven een jaar goed. 

Cranberries bewaar je het beste in een papieren zak of bakje. Als je die niet hebt, leg er dan een vel keukenpapier onder. Dat neemt het vocht op waardoor ze minder snel bederven.

Jazeker. Verse cranberries, of grote veenbessen, kun je goed invriezen. Ze blijven in de diepvries een jaar goed. Zorg ervoor dat je ze in een goed afsluitbare zak of bak bewaart. 

Je kunt de cranberries ook eerst op een plat bord los van elkaar invriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn, doe je ze samen in een zakje of bakje. Dan plakken ze minder aan elkaar vast.