Blauwe bessen bewaren

De blauwe bes is een blauwe trosbes die vaak ten onrechte bosbes wordt genoemd. De bosbes en de blauwe bes zijn daadwerkelijk andere bessen. De blauwe bes groeit in trossen en de bosbes niet. De blauwe bes heeft een milde zoete smaak. De bes bevat veel vitaminen zoals E en is rijk aan vezels.

Blauwe bessen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Blauwe bes 1 dagen 1 tot 3 dagen 8 tot 12 maanden

Hoe weet je of blauwe bessen niet meer goed zijn?

Blauwe bessen bewarenAls de blauwe bessen slap of beschimmeld zijn, zijn ze niet meer goed. Dit zie je heel duidelijk dus het is dan niet meer nodig om te proeven.

Hoe lang kun je blauwe bessen bewaren?

De blauwe bes kan je op de fruitschaal ongeveer een dag bewaren. Zorg ervoor dat ze niet vochtig worden, dan worden ze namelijk snel slap en gaan ze schimmelen. Daarvoor kan je ze het beste in een papieren zak bewaren. Of leg er een vel keukenpapier onder. 

Blauwe bessen in de koelkast bewaren doe je zo’n 3 dagen. Ook dan geldt dat je goed moet zorgen dat ze niet vochtig worden. Bewaar ze in een papieren zak of leg er een vel keukenpapier onder.

Blauwe bessen invriezen

Blauwe bessen kan je goed invriezen. In de vriezer blijven ze ongeveer 8 tot 12 maanden houdbaar. Het is wel belangrijk dat je ze los van elkaar invriest. Anders gaan ze aan elkaar plakken. Dat is niet erg als je er jam of iets van wilt maken. 

Je vriest blauwe bessen los in door ze plat op een bord te leggen of op een vel bakpapier. Na drie tot vier uur zijn ze bevroren en kan je ze bij elkaar bewaren. Kies dan voor een goed diepvrieszakje of bakje.

Andere bessen

Leg de bevroren blauwe bessen in een open schaaltje of bakje. Buiten de koelkast ontdooien ze in ongeveer een uur. In de koelkast ontdooien, kan ook, maar dan duurt het ongeveer 3 tot 4 uur.

Blauwe bessen blijven 1 tot 3 dagen goed in de koelkast. Let erop dat ze niet slap zijn of beschimmeld. Dan zijn de bessen namelijk niet meer goed.

Ja. Verse blauwe bessen kan je zo invriezen. Zorg ervoor dat je ze los van elkaar invriest. Daarna blijven ze 8 tot 12 maanden goed.

Ja. Blauwe bessen kun je heel goed invriezen. Ze blijven 8 tot 12 maanden goed in de vriezer. Zorg er wel voor dat je ze los van elkaar invriest. Leg ze daarvoor los op een bord of op een vel bakpapier. Als ze eenmaal bevroren zijn, kan je ze bij elkaar doen in een bakje of zakje.

Je kan blauwe bessen het beste in de koelkast bewaren. Op de fruitschaal blijven de bessen maar een dag goed. In de koelkast kan je blauwe bessen 1 tot 3 dagen bewaren. In de vriezer blijven ze nog langer goed, tot wel 12 maanden.

Net als de meeste andere groenten en fruit worden blauwe bessen vaak met bestrijdingsmiddelen bespoten. Ook kan er tijdens het transport of in de winkel vuil op de bessen komen. Daarom is het verstandig om de bessen altijd goed af te spoelen voordat je ze eet. 

Blauwe bessen zitten boordevol vitaminen en voedingsvezels. Daarom passen ze heel goed in een gezond dieet. Blauwe bessen bevatten onder andere de volgende vitaminen: E, B1, B2, B6, C en K.