Vlierbessen bewaren

Vlierbessen worden vooral gebruikt om vruchtensap, jam, siroop, gelei en sterke drank van te maken. Vlierbessen bevatten veel vitaminen zoals A, B6 en C. Sinds de oudheid worden vlierbessen gebruikt in allerlei (geneeskrachtige) middeltjes. Het is belangrijk om te weten dat de vlierbes licht giftig is en daarom nooit rauw gegeten mag worden! Door de vlierbes te koken, is deze niet meer giftig.

Vlierbessen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Vlierbessen n.v.t. 1 tot 2 dagen 1 jaar

Hoe weet je of vlierbessen niet meer goed zijn?

Vlierbessen bewarenAls de vlierbessen slap worden of beschimmelen, zijn ze niet meer goed. Je ziet het dus direct als ze niet meer houdbaar zijn. Omdat vlierbessen giftig zijn, is het nooit een goed idee om te proeven of ze nog goed zijn.

Hoe lang kun je vlierbessen bewaren?

Zorg dat je de vlierbessen na het plukken zo snel mogelijk in de koelkast plaatst. Daar blijven ze 1 à 2 dagen goed. Was de bessen na het plukken en verwijder takjes en bladgroen. 

Vlierbessen invriezen

Vlierbessen kan je goed invriezen. Zorg dat je ze helemaal wast en schoonmaakt. Verwijder dus de takjes en het bladgroen. Eventueel kan je met een vork de besjes van de takjes ritsen. Omdat je vlierbessen altijd moet koken en verwerken maakt het niet uit dat je de besjes beschadigt. 

Als je de besjes hebt schoongemaakt kan je die in een diepvrieszak of bakje invriezen. Daarna blijven ze ongeveer een jaar goed in de vriezer.

Let wel goed op want vlierbessen geven vlekken die er heel moeilijk uitgaan!

Andere bessen

Vlierbessen kan je goed invriezen. Zorg dat je de (vers) geplukte vlierbessen eerst goed schoonmaakt: was de bessen, verwijder takjes en bladgroen. Dan kan je ze in een diepvriesbakje of zakje invriezen. Ingevroren blijven de bessen ongeveer een jaar houdbaar.

Vlierbessen zijn licht giftig en bevatten cyanide. Dat kan leiden tot diarree, braken en bij zeer grote hoeveelheden tot de dood. Zeker jonge kinderen, ouderen en mensen met zwakke gezondheid moeten hiervoor waken. Het is dus het beste om vlierbessen niet rauw te eten.