Rode bessen bewaren

De rode bes is eigenlijk hetzelfde als de aalbes. De aalbes komt in drie varianten: rood, wit en roze. De rode bes staat ook bekend als de trosbes. Dat komt omdat deze bes in grote trossen groeit. Zo koop je de bes ook in de winkel. De rode bes bevat veel vitaminen en past in een gezond en gevarieerd dieet.

Rode bessen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Rode bessen 2 dagen3 dagen 12 maanden

Hoe weet je of rode bessen niet meer goed zijn?

Rode bessen bewarenAls rode bessen niet meer goed zijn, worden ze slap of beschimmeld. Het is daarom heel goed te zien. Bij twijfel niet proeven en de bessen weggooien.

Hoe lang kun je rode bessen bewaren?

Als je rode bessen op de fruitschaal bewaart, blijven ze zo’n twee dagen goed. Het is dan wel belangrijk dat ze droog blijven. Bewaar ze daarom in een papieren zak of leg er een keukenvel onder. 

Rode bessen bewaren in de koelkast kan tot wel drie dagen. Het is dan ook erg belangrijk om te zorgen dat ze niet vochtig worden. Leg daarom de bessen op een keukenvel of in een papieren zak. Zorg ook dat de bessen niet te dicht op elkaar liggen. Dan kneuzen de bessen sneller en worden ze slap.

Rode bessen invriezen

De beste manier om rode bessen lang te houden, is door ze in te vriezen. Rode bessen kan je invriezen en dan blijven ze tot wel een jaar houdbaar. 

Als je rode bessen wilt invriezen, volg dan het volgende stappenplan voor het beste resultaat:

  • Leg de bessen los op een plat bord of bakpapier.
  • Plaats de bessen in de vriezer.
  • Vries de bessen 3 tot 4 uur in.
  • Als de bessen bevroren zijn, kan je ze samen in een bakje of zakje doen.

Als je alle bessen tegelijk in de vriezer doet, plakken ze aan elkaar. Dat is niet erg als je ze daarna voor een smoothie of jam gebruikt. Maar als je ze nog wilt ontdooien en los wilt gebruiken, vries ze dan los in.

Rode bessen invriezen met steeltjes is geen goed idee. Het groen moet je altijd verwijderen. Dat wordt anders een rommeltje. Zeker bij ontdooien wordt het (blad)groen een rommeltje waardoor de bessen sneller bederven.

Andere bessen

Rode bessen bewaar je het beste in een papieren zak of het bakje waarin ze geleverd zijn. Je moet voorkomen dat de bessen vochtig worden. Daarom kan je nog een extra keukenvel toevoegen om het vocht op te nemen. Daardoor blijven ze langer houdbaar.

Op de fruitschaal zijn rode bessen 2 dagen houdbaar, in de koelkast zijn ze 3 dagen houdbaar en in de vriezer zijn ze 1 jaar houdbaar.

De rode bes bevat veel vitamine B1 en C. Daarnaast zit er ook ijzer, fosfor, kalium, koper, mangaan en vezels in rode bessen. Daarom kan je stellen dat rode bessen erg gezond zijn. 

Rode bessen kan je prima invriezen. Zorg wel dat je ze los van elkaar invriest. Leg ze daarom op bakpapier of een bord. Na een uur of 4 zijn de besjes bevroren. Dan kan je ze in een diepvrieszakje of bakje doen.

Rode bessen hebben een friszure smaak en zijn daarom lekker in de yoghurt. Ook in zomerse (fruit)salades zijn rode bessen erg lekker. Daarnaast bevat dit kleine besje hartstikke veel vitaminen, zoals B1 en C.