Kool bewaren

Kool is verkrijgbaar in ontzettend veel variaties, kleuren, maten en vormen. Alle koolsoorten zijn supergezond. Een kleine opsomming van diverse bekende en overheerlijke koolsoorten zijn o.a. groene kool ook wel savooiekool genoemd, bloemkool, chinese kool, boerenkool, rode kool, spitskool, spruitjes, broccoli en witte kool waarvan de gefermenteerde vorm zuurkool heet. Met alle genoemde koolsoorten kan in de keuken eindeloos gevarieerd worden. Sommige koolsoorten lenen zich beter voor wokken, andere weer voor stamppotten, stoofgerechten, sappen of smoothies. Koop alleen gave, stevige kolen met frisse, knapperige bladen. Voorgesneden koolsoorten dienen op de dag van aankoop geconsumeerd worden. Laat bereide gerechten met kool nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Het is belangrijk om te weten hoelang Kool bewaard kan worden en onder welke condities.

Kool bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Bloemkool rauw3 tot 5 dagen3 tot 7 dagen1 jaar
Bloemkool gekooktn.v.t.1 tot 2 dagen3 maanden
Bloemkoolrijstn.v.t.1 tot 2 dagen3 maanden
Boerenkool gekooktn.v.t.1 tot 2 dagen3 maanden
Boerenkool stronk rauw3 tot 5 dagen3 tot 5 dagen1 jaar
Boerenkool gesneden rauwn.v.t.2 dagen1 jaar
Boerenkoolstamppotn.v.t.2 dagen3 maanden
Broccoli rauw1 tot 2 dagen3 tot 5 dagen3 maanden
Broccoli gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Chinese kool rauw1 tot 2 weken2 tot 4 weken1 jaar
Chinese kool gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Groene kool rauw1 tot 2 weken2 tot 4 weken1 jaar
Groene kool gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Kimchin.v.t.6 maandenn.v.t.
Koolrabi rauw2 dagen1 week1 jaar
Koolrabi gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Paksoi rauw2 dagen2 dagen1 jaar
Paksoi gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Rode kool rauw, heel1 tot 2 weken2 tot 4 weken1 jaar
Rode kool gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Rode kool blik/glasn.v.t.2 dagen3 maanden
Romanesco rauw2 dagen3 tot 5 dagen1 jaar
Romanesco gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Spitskool rauw1 tot 2 weken2 tot 4 weken1 jaar
Spitskool gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Spruiten rauw1 tot 2 dagen5 tot 7 dagen1 jaar
Spruiten gekooktn.v.t.2 dagen3 maanden
Zuurkooln.v.t.2 tot 5 dagen1 jaar
Zuurkoolstamppotn.v.t.2 dagen3 maanden

Hoe kun je vaststellen of Kool niet meer goed is?

Kool bewarenJe kunt het beste vaststellen of Kool niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Kool rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Kool bewaren?

Kool kan buiten de koelkast op een droge en koele plaats 3 tot 5 dagen bewaard worden.

Kool bewaren in de koelkast

Kool kan 3 tot 7 dagen in de groentelade van je koelkast bewaard worden in een papieren of open zak. Gekookte Kool kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.

Kool bewaren in de diepvries

In de diepvries kan Kool mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak. Bereide Kool kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.

Kool kan buiten de koelkast op een droge en koele plaats 3 tot 5 dagen bewaard worden.

Kool kan 3 tot 7 dagen in de groentelade van je koelkast bewaard worden in een papieren of open zak. Gekookte Kool kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.

In de diepvries kan Kool mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak. Bereide Kool kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.