Boerenkool Bewaren

Boerenkool is een typisch Nederlandse wintergroente en wordt vooral in stamppotten gebruikt. Boerenkool is al vroeg in de herfst te verkrijgen. Boerenkool is uiteraard een koolsoort. Hieronder kan je precies lezen hoelang je boerenkool bewaren kan.

Voorgesneden boerenkool dient op de dag van aankoop geconsumeerd te worden. Laat bereide of gekookte boerenkool nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Bereide boerenkool blijft 2 dagen goed in de koelkast. In de koelkast kan je rauwe boerenkool 3 tot 5 dagen bewaren.

Boerenkool bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Boerenkool (gekookt)n.v.t.

1 – 2 dagen

3 maanden
Boerenkool (stronk / rauw) 3 – 5 dagen3 – 5 dagen1 jaar (geblancheerd)
Boerenkool (gesneden/ rauw) n.v.t.2 dagen1 jaar (geblancheerd)
Boerenkool (stamppot)n.v.t.

2 dagen

3 maanden

Hoe kun je vaststellen of Boerenkool niet meer goed is?

Boerenkool BewarenJe kunt het beste vaststellen of Boerenkool niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Boerenkool zuur ruikt, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Boerenkool bewaren?

Hele Boerenkool kan buiten de koelkast op een droge en koele plaats tot 3 dagen bewaard worden. Gesneden Boerenkool dient op de dag van aankoop geconsumeerd te worden.

Hoe lang kun je boerenkool bewaren in de koelkast?

Hele Boerenkool kan tot 1 week in de groentelade van je koelkast bewaard worden in een papieren of open zak.

Gekookte Boerenkool kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje,mits snel afgekoeld, in de koelkast bewaard worden.

Boerenkool bewaren in vriezer

In de diepvries kan Boerenkool mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak.

Bereide Boerenkool kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.

Boerenkool stamppot bewaren

Boerenkool stamppot blijft 2 dagen houdbaar in de koelkast. In de vriezer kan je stamppot 3 maanden goed houden.

Andere koolsoorten bewaren:

Boerenkool kan je rauw buiten de koelkast bewaren mits die niet gesneden is. In de koelkast kan je rauwe ongesneden boerenkool 3 tot 5 dagen bewaren. Boerenkool die bereid is (bijvoorbeeld in stamppot) is 2 dagen goed in de koelkast.

Invriezen kan natuurlijk ook. Rauwe boerenkool, gesneden of ongesneden, kan je 1 jaar in de vriezer bewaren. Maar dan moet je die wel eerst blancheren. Gekookte boerenkool, of boerenkool stamppot, kan je 3 maanden in de diepvries bewaren.

In principe mag je gerechten maar 1 keer opwarmen na het bereiden. Iedere keer dat je het namelijk opwarmt en laat afkoelen, krijgen bacteriën de kans om te groeien. Deze bacteriën dood je niet allemaal door het weer op te warmen. Dus: warm boerenkool maar 1 keer opnieuw op.

Een rauwe boerenkool als stronk kan je makkelijk 3 tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren. Alle andere soorten boerenkool (gekookt, gesneden) kan je maar 2 uur buiten de koelkast bewaren.

Nee, boerenkool die al een keer ingevroren was, kan je niet opnieuw invriezen. Maaltijden die je ontdooit, opwarmt en opnieuw invriest, hebben een grote kans om schadelijke bacteriën te laten groeien. Daar kan je goed ziek van worden. Dus maximaal 1 keer invriezen.

Een zak gesneden boerenkool kan je prima invriezen. Als je die invriest, blijft het ongeveer 3 maanden goed.

Vroeger zei men altijd dat de “vorst over boerenkool” heen moet. Dus ja, ingevroren boerenkool is hartstikke lekker. Het zorgde er vroeger voor dat de boerenkool minder bitter was.