Romanesco bewaren

Romanesco is ook wel bekend als torentjesbloemkool. De oorspronkelijke naam waaronder het bekend werd, was broccolo romanesco: broccoli van Rome. Deze koolsoort is zowel rauw als gekookt te eten. De smaak is iets zachter dan die van bloemkool.

Romanesco bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Romanesco2 dagen3 tot 5 dagen 1 jaar
Romanesco (gekookt)n.v.t.2 dagen 3 maanden

Hoe weet ik of romanesco nog goed is?

Romanesco bewarenNet als met de meeste andere kolen kan je makkelijk zien en ruiken of de romanesco nog goed is. Als de romanesco slap wordt, beschimmelt of zuur ruikt, is hij niet meer goed. Je kunt dus door te kijken en ruiken makkelijk vaststellen of het nog houdbaar is. We raden af om te proeven, gooi de romanesco weg als hij slap wordt.

Hoe lang kun je romanesco bewaren?

Romanesco kun je twee dagen buiten de koelkast houden. In de koelkast blijft de romanesco zo’n 3 tot 5 dagen goed. Als er veel blad omheen zit, kun je dat het beste eerst verwijderen. Als je de romanesco in de vriezer wilt bewaren, verwijder dan ook eerst het blad. Snij de romanesco in stukjes, volg daarbij de torentjes en blancheer deze kort. Dan blijft de kool makkelijk een jaar goed in de vriezer.

Als de romanesco al gekookt is, kan je deze maar 2 dagen bewaren in de koeling. In de diepvries blijft het dan 3 maanden goed.

Andere koolsoorten bewaren: