Rode kool bewaren

Rode kool, of rodekool, is een heerlijke koolsoort die je in de winter veel tegenkomt. Rode kool kan rauw worden gegeten maar dan moet het fijn worden geraspt. Ook kun je dan niet al te grote hoeveelheden ervan eten. Het meest wordt rode kool gekookt gegeten. Vaak wordt het dan gekookt met een beetje azijn en verschillende kruiden. Hieronder lees je hoe lang je rodekool kunt bewaren.

Rode kool bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Rode kool (rauw, heel)1 tot 2 weken2 tot 4 weken 1 jaar
Rode kool (gekookt)n.v.t.2 dagen 3 maanden
Rode kool (blik / glas)n.v.t.2 dagen 3 maanden

Hoe weet je of rode kool niet meer goed is?

Rode kool bewarenAls de rode kool verkleurd of beschimmeld is, is deze niet meer houdbaar. Je herkent dit heel snel door te kijken en te ruiken. Als je het niet kan zien of ruiken, kan je eventueel een klein beetje proeven. Bij twijfel altijd weggooien.

Hoe lang kun je rode kool bewaren?

Het hangt er vanaf hoe je de rode kool koopt. Een rauwe, hele rode kool is lang houdbaar. Namelijk zo’n 2 weken buiten de koelkast. Als je rode kool in blik of glas hebt, is deze ook zeer lang houdbaar. Je kunt het bewaaradvies volgen maar de rodekool zal maanden na het verstrijken nog goed zijn. Controleer wel of de rodekool in blik (glas) niet verkleurd, beschimmeld of troebel is.

Rode kool bewaren in de koelkast:

In de koelkast blijft een rauwe, hele rode kool zo’n 2 tot 4 weken goed. Hoe lang kun je dan gekookte rode kool bewaren? Dat kan maximaal 2 dagen in de koeling. Een halve rode kool kan je twee dagen bewaren in de koelkast. Zorg wel dat je deze dan met plasticfolie goed inpakt.

Rode kool bewaren in de diepvries:

In de diepvries blijft rauwe rodekool een jaar goed. Zorg wel dat je deze vooraf blancheert. Dat zorgt ervoor dat ie langer houdbaar blijft. Als de kool gekookt is, kan je die nog 3 maanden in de diepvries houden.

Andere koolsoorten bewaren: