Groene kool bewaren

Groene kool is ook wel bekend als savooiekool of savooikool. Deze koolsoort wordt voornamelijk in Noord-Holland geteeld. Zoals de andere koolsoorten is groene kool hartstikke gezond. De savooikool bevat heel veel vitamine C maar ook calcium, vitamine A en ijzer.

Groene kool bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Groene kool1 tot 2 weken2 tot 4 weken 1 jaar
Groene kool (gekookt)n.v.t.2 dagen 3 maanden

Hoe weet je of groene kool niet meer goed is?

Groene kool bewarenAls de groene kool verkleurd of beschimmeld is, is deze niet meer houdbaar. Je herkent dit heel snel door te kijken en te ruiken. Als je het niet kan zien of ruiken, kan je eventueel een klein beetje proeven. Bij twijfel altijd weggooien.

Hoe lang kun je groene kool bewaren?

Savooiekool kan je vrij lang bewaren. Als de kool nog rauw is, blijft deze sowieso enkele weken goed buiten de koeling.

In de koelkast kan je groene kool 2 tot 4 weken bewaren. Het is wel goed om de kool dan in te pakken. Dat kan bijvoorbeeld in plasticfolie. Maar je kan ook de papieren zak van de groenteboer gebruiken.

Groene kool kan je in de vriezer bijna een jaar bewaren. Zorg wel dat je dan de kool eerst blancheert. Dan blijft ie het langs goed.

Als je de kool in een gerecht hebt gebruikt. Of als je de kool gekookt hebt, is deze minder lang houdbaar. In ieder geval kan je de kool dan niet meer uren buiten de koelkast bewaren. Zodra de kool is afgekoeld, plaats je deze weer in de koeling.

In de koelkast blijft gekookte groene kool zo’n 2 dagen goed. In de diepvries blijft dezelfde gekookte kool een maand of 3 houdbaar.

Andere koolsoorten bewaren: