Kimchi bewaren

Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht gemaakt van kool. Het wordt al duizenden jaren in Korea gegeten en tegenwoordig zie je het ook veel in Nederland. Kimchi is gefermenteerde Chinese kool waar andere kruiden en groenten aan toegevoegd (kunnen) worden. Volgens het tijdschrift Health.com is het één van de vijf gezondste gerechten ter wereld.

Kimchi bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Kimchin.v.t.6 maandenn.v.t.

Hoe weet je of Kimchi niet meer goed is?

Kimchi bewarenKimchi ruikt van zichzelf erg sterk daarom kan het lastig zijn om te bepalen of het écht niet meer goed is. Als je witte schimmel op de Kimchi ziet, is die nog wel eetbaar. Zorg dat je de witte schimmel verwijdert en druk de Kimchi goed onder het sap. Omdat Kimchi al gefermenteerd is, zal het blijven fermenteren. Het is aan jou om te beslissen waar je de grens legt. Hoe langer de Kimchi fermenteert, hoe zachter het wordt. Wij raden af na 6 maanden de Kimchi nog te eten.

Als de Kimchi bubbelt, moet je de pot even openen. Dan kan de overtollige lucht eruit. Als je dit niet op tijd doet, kan het voorkomen dat de druk zo groot wordt, dat de deksel eraf schiet.

Hoe lang kun je Kimchi bewaren?

Het proces van fermenteren, blijft doorgaan in de Kimchi. Daardoor verschilt de smaak ook naarmate de Kimchi ouder wordt. Hieronder een overzicht van de leeftijd van Kimchi en de bijbehorende smaken:

  • 0 – 2 maanden oud is jonge Kimchi. Deze heeft nog geen sterke smaak en is goed voor mensen die nog niet aan de smaak gewend zijn.
  • 2 – 3 maanden oud. De smaken zijn mooi ontwikkeld en je kunt hier heel veel mee. Ideaal als koud of warm gerecht.
  • 3 – 6 maanden oud is oude Kimchi. De kool is minder knapperig en heeft een zeer sterke smaak. Beter voor soepen en sauzen.

Wij raden af na 6 maanden de Kimchi nog te eten. Het is ook belangrijk dat je de Kimchi altijd met een schone lepel uit de pot haalt. Zo blijft de pot mooi vrij van bacteriën.

Andere koolsoorten bewaren: