Koolrabi bewaren

Koolrabi is een koolsoort die veel in Duitsland wordt verbouwd en op kleine schaal in Nederland. Deze kool kan je zowel rauw als gekookt eten. Er zijn lichtgroene en paarse koolrabi’s maar er zit geen verschil in houdbaarheid of smaak tussen deze soorten. De koolrabi bevat veel vitaminen, kalium en magnesium.

Koolrabi bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Koolrabi2 dagen1 week 1 jaar
Koolrabi (gekookt)n.v.t.2 dagen 3 maanden

Hoe weet je of koolrabi niet meer goed is?

Koolrabi bewarenNet als de andere koolsoorten kun je vrij makkelijk zien en ruiken of koolrabi niet meer goed is. Als de koolrabi beschimmeld is, slap wordt of zuur ruikt, is deze niet meer goed. Je kunt dus in principe altijd met kijken en ruiken vaststellen of de koolrabi niet meer goed is. Proeven is niet nodig maar zou je eventueel met een klein stukje kunnen doen. Wij raden aan om slappe koolrabi weg te gooien en niet te proeven.

Hoe lang kun je koolrabi bewaren?

Een hele, rauwe koolrabi kun je 2 dagen buiten de koeling houden. Als je de koolrabi in de koeling wilt bewaren, kun je het beste eerst de bladeren verwijderen. Stop de knollen vervolgens in een plastic zak of in een papieren zak van de groenteboer. Dan blijven ze makkelijk een week goed.

In de diepvries kun je de koolrabi’s ook prima bewaren. Dat kan tot wel een jaar. Maar denk eraan dat je dan ook eerst het blad moet verwijderen. Daarna moet je de koolrabi kort blancheren. Als je dat niet doet, veranderen de kleur en structuur van de koolrabi.

Andere koolsoorten bewaren: