Hoelang zijn kruiden en specerijen houdbaar en wat is de beste bewaarmethode?

Houdbaarheid Gedroogde KruidenSpecerijen zijn smaakmakers uit voornamelijk tropische landen. Specerijen kunnen ook met kruiden gecombineerd worden. Hiervoor zijn geen regels maar dat ligt aan je eigen smaak. Het is het experimenteren en uitproberen waard. Specerijen lenen zich ook uitstekend voor het bereiden van zoete gerechten. Verse specerijen zijn het rijkst aan smaak. Dus peperkorrels fijnmalen in de pepermolen, een hele nootmuskaat raspen en diverse specerijen fijnmaken in de vijzel.

Verse kruiden zijn te verkiezen boven gedroogde kruiden. De geur en smaak van verse kruiden zijn krachtig, de vitamines blijven behouden en geven smaak aan je gerechten. Gebruik bij voorkeur de stengeltoppen en de jonge blaadjes. Om de smaak en geur van verse kruiden te behouden kun je beter de kruiden fijn snijden en niet hakken. Bij hakken gaat er veel sap verloren. Verse kruiden zijn goede zoutvervangers.

Gedroogde kruiden kun je beste altijd even mee laten trekken in je gerechten om de smaak en geur te laten loskomen. Gedroogde kruiden zijn goede zoutvervangers. Je kunt zelf ook kruiden drogen. Hiervoor lenen zich het beste kruiden met stevige blaadjes. Laat de kruiden drogen op een beschutte, luchtige plaats. Niet in de oven omdat de kruiden dan hun smaak en geur verliezen. Na het drogen de kruiden direct in goed afsluitbare potjes overdoen. Gedroogde kruiden, in potjes of zakjes, zijn tegenwoordig overal goed verkrijgbaar.

A – F

G – L

M – R

S – Z

Recente artikelen over kruiden en specerijen

Bewaarrecept: Merengues

Met dit leuke recept maak je hartstikke makkelijk de lekkerste merengues. Fleur de merengues extra op door er wat kleurstof aan te voegen. Dan maak je met het grootste gemak een leuk boeket van [...]

Bewaarrecept: Scones

Met dit leuke bewaarrecept maak je in een handomdraai tien heerlijke scones. Heerlijk voor bij de high tea of als tussendoortje. Print Scones Personen 10 stuks Ingrediënten 250 gram bloem 50 gram [...]