Peterselie Bewaren

Peterselie is waarschijnlijk wel het bekendste keukenkruid dat wij kennen. Er zijn twee soorten, krulpeterselie en platte peterselie. De platte peterselie heeft een meer fijnere smaak dan krulpeterselie. Peterselie wordt pas aan het eind aan een gerecht toegevoegd omdat Peterselie door koken veel aan smaak en frisheid verliest. Je kunt het gerust met je soep laten meetrekken want het geeft wel smaak af. Bij het opdienen kun je dan verse peterselie in je soep strooien. Bladpeterselie kan ook aan kruidenboter worden toegevoegd en in salades worden verwerkt. Krulpeterselie kan kort worden gefrituurd en over een gerecht worden gestrooid. Het is dan verrassend smaakvol. Het is belangrijk om te weten hoelang Peterselie houdbaar is en onder welke condities.
Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
Peterselie  Tot enkele dagen  Tot enkele dagen  Tot 1 jaar
Peterselie Bewaren

Verse peterselie bewaren

Verse peterselie koop je vaak als bosje maar is natuurlijk ook als plant in pot te krijgen. Afhankelijk van hoe je de peterselie gekocht hebt, kan je die langer bewaren. Lees hieronder welke methodes geschikt zijn en hoe je de peterselie dan moet bewaren.

Hoe kun je peterselie het beste bewaren?

Je kan het beste een bosje peterselie in een glas water doen. Daardoor blijft het het langst goed. Daarna kan je het beste kiezen voor invriezen.

Peterselie bewaren in de koelkast

Als je peterselie in de koelkast wilt bewaren, kan dat. In de koelkast blijft de peterselie alleen niet lang goed. Peterselie is in de koelkast zo’n 4 dagen houdbaar.

Peterselie bewaren in de diepvries

Als je de peterselie na het kopen meteen in een zak afsluit, kan je die goed bewaren in de diepvries. In de diepvries blijft het maximaal een jaar houdbaar.

Peterselie drogen en bewaren

Een andere manier om peterselie te bewaren, is door deze te drogen en bewaren. Dat doe je door de oven op 35 graden te zetten en de peterselie rustig te drogen. Zorg dat je vooraf de harde, dikke stelen verwijdert. Leg de peterselie bladen uit elkaar op het rooster.

Peterselie in pot bewaren

Als je de peterselie plant in een pot bewaren wilt, kan dat natuurlijk ook. Zorg dat de peterselie niet in de volle zon komt te staan. Het liefst in een beetje schaduw. Het plantje moet ook genoeg ruimte voor de wortels hebben. Dus een hoge pot is ideaal.

Hoe kun je vaststellen of Peterselie niet meer goed is?

Je kunt vaststellen of Peterselie niet goed meer is door te kijken, ruiken en proeven. Als de Peterselie slap is, rotte plekjes heeft en niet meer fris ruikt dient zij weggegooid te worden.