Rozemarijn Bewaren

Rozemarijn is een sterk geurend en pittig kruid. Het is zowel vers als gedroogd te verkrijgen. Het kruid past goed in stoofgerechten en wordt ook veelvuldig bij het BBQ’en gebruikt. Ook bij het bereiden van lamsvlees is Rozemarijn een heerlijk kruid. Er zijn takjes te koop maar ook wordt de Rozemarijn in potten verkocht. Je kunt zelf ook Rozemarijn drogen. Laat de kruiden drogen op een beschutte, luchtige plaats. Niet in de oven omdat de kruiden dan hun smaak en geur verliezen. Na het drogen de kruiden direct in goed afsluitbare potjes overdoen. Gedroogde Rozemarijn kun je het beste altijd even mee laten trekken in je gerechten om de smaak en geur te laten loskomen. Het is belangrijk om te weten hoelang Rozemarijn houdbaar is en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Rozemarijn? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Rozemarijn Bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
Rozemarijn  Gedroogd > 1 jaar Vers in pot tot 2 weken  Vers tot enkele dagen  Vers tot 1 jaar

Rozemarijn BewarenHoe kun je vaststellen of Rozemarijen niet meer goed is?

Je kunt vaststellen of verse Rozemarijn niet goed meer is door te kijken, ruiken en proeven. Als de verse Rozemarijn uitgedroogd is, rotte plekjes heeft en zwart wordt dient het weggegooid te worden. Als de gedroogde Rozemarijn geen aroma en geur meer heeft dient zij weggegooid worden.

Hoe kun je Rozemarijn bewaren?

Gedroogde Rozemarijn kan langer dan 1 jaar bewaard worden, mits op een droge en koele plaats. Verse Rozemarijn kan tot enkele dagen in de koelkast bewaard worden, gewikkeld in een vochtige doek of keukenpapier. Verse Rozemarijn kan tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden. Was de verse kruiden dan direct na aankoop, dep ze droog en snijdt ze grof en vries ze in kleine porties in. Rozemarijn in een pot kan tot 2 weken bewaard worden.