Look bewaren

Onder de naam Look vallen o.a. de volgende soorten en zij behoren allemaal tot de familie van de Allium: Knoflook, Bieslook, Sjalot, Prei, Bosui en Ui. Kenmerkend voor al deze looksoorten is de uiengeur. Look bevat veel antioxidanten. Elk van deze genoemde producten heeft een iets andere bewaartijd maar in zijn algemeenheid dient bij aankoop gelet te worden op de stevigheid en versheid. Koop Knoflook, Sjalot en Ui zonder uitlopers. Indien je deze looksoorten gesneden koopt dan dienen zij op de dag van aankoop geconsumeerd te worden. Laat gekookte of bereide Looksoorten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Bewaar de sterk ruikende Looksoorten apart van andere procucten omdat deze de geur kunnen overnemen. Afhankelijk van de Looksoort is het daarom belangrijk om te weten hoelang deze houdbaar is en onder welke condities.

Look bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Bieslookn.v.t.2 tot 5 dagen1 jaar
Bosuin.v.t.1 week3 maanden
Daslookn.v.t.2 dagen1 jaar
Lente uin.v.t.1 week3 maanden
Prei5 dagen3 week1 jaar
Rode ui (rauw in schil)6 tot 8 weken1 week1 jaar
Rode ui (halve / gesneden)n.v.t.2 dagen3 maanden
Rode ui (gebakken / gekookt)n.v.t.2 dagen3 maanden
Ui (rauw in schil)2 maanden1 week1 jaar
Ui (halve / gesneden)n.v.t.2 dagen3 maanden
Ui (gebakken / gekookt)n.v.t.2 dagen3 maanden
Sjalot2 maanden1 week1 jaar

Hoe kun je vaststellen of de Looksoort niet meer goed is?

Knoflook BewarenJe kunt het beste vaststellen of de Looksoort niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Looksoort rotte plekken heeft, beschadigd, slap, zuur of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je look bewaren?

Dat hangt natuurlijk af van het soort look dat je wilt bewaren. Hieronder vind je een overzicht van enkele looksoorten en hun houdbaarheid uitgewertk.

Knoflook kan op een droge plaats met een temperatuur van 16 graden tot 2 maanden bewaard worden.

Bieslook kan tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Restje, aangesneden Bieslook inpakken in vochtig huishoudpapier. In de diepvries kan Bieslook mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak.

Ui kan op een droge en donkere plek tot 2 maanden bewaard worden. Dit geldt ook voor de Sjalot. Ui en Sjalot kunnen tot 1 week bewaard worden in de koelkast. Let wel op dat andere producten de geur kunnen overnemen. Ui en Sjalot mits vooraf kort geblancheerd, kunnen tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.

Bosui kan tot 1 week in de koelkast bewaard worden. Een restje Bosui verpakken in huishoudfolie of een afsluitbare bewaardoos.

Prei kan tot 5 dagen op een droge en koele plaats bewaard worden. Prei kan in de koelkast tot 2 weken bewaard worden. Let wel op dat andere producten de geur kunnen overnemen. Prei mits vooraf kort geblancheerd, kan tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.