Rode ui bewaren

Rode uien zijn het iets zoetere broertje van de gele ui en is onderdeel van de look familie. Deze ui is goed rauw te eten en dan heerlijk in een salade of bijvoorbeeld op een (vegetarische) hamburger. De rode is iets minder lang houdbaar dan de gele ui. Lees hieronder precies hoe lang.

Rode ui bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
 Rode ui (rauw in schil)6 tot 8 weken1 week1 jaar
 Rode ui (halve / gesneden rauw)n.v.t.2 dagen3 maanden
 Rode ui (gekookt / gebakken)n.v.t.2 dagen3 maanden

Hoe weet ik of rode ui niet meer goed is?

Rode ui bewarenAls rode ui niet meer goed is, herken je dat vrij makkelijk. De rode ui wordt namelijk slap, verkleurt of beschimmelt. Ook kan de ui gaan rotten of een zure geur verspreiden. Door te kijken en ruiken, stel je eenvoudig vast of de rode ui nog goed is.

Hoe moet ik rode ui bewaren?

Het beste bewaar je rode ui buiten de koelkast op een koele en donkere plaats. Daar blijft de rode ui bijna 8 weken goed. Zorg ervoor dat je geen aardappelen naast de rode ui bewaart. De uien nemen het vocht op uit de aardappel waardoor deze sneller gaan rotten.

Rode in de koelkast

Als je de rode ui in de koelkast bewaart, blijft deze minder lang goed. Ongeveer een week. Als je gesneden rode ui bewaart, doe je dat natuurlijk wel in de koelkast. Een halve rode ui kun je het beste met folie afdekken en in een bakje bewaren. Hou er rekening mee dat andere etenswaren de uiengeur kunnen overnemen. De gesneden rode ui blijft zo’n 2 dagen goed in de koeling.

Rode ui in de vriezer

In de diepvries kun je een hele rode ui een jaar bewaren. Als de uien al gekookt of gesneden zijn, wordt dat 3 maanden. Voor het invriezen kun je de uien het beste kort blancheren. Dat zorgt ervoor dat ze maximaal houdbaar zijn. Dat geldt natuurlijk niet als ze al gekookt of gebakken zijn.

Andere looksoorten: