Knoflook Bewaren

Knoflook valt onder de looksoorten en behoort tot de familie van de Allium. Kenmerkend voor de looksoorten is de uiengeur. Knoflook bevat veel antioxidanten. Let bij aankoop erop dat de knoflook stevig is, geen uitlopers heef en een papierachtig velletje heeft. Laat gekookte of bereide gerechten met knoflook nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Bewaar de sterk ruikende knoflook apart van andere producten omdat deze de geur kunnen overnemen. Het is belangrijk om te weten hoelang knoflook houdbaar is en onder welke condities.

Knoflook bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Vriezer
Knoflook 2 maanden n.v.t. 3 maanden
Knoflookpasta n.v.t. 3 maanden 3 maanden
Knoflooksaus n.v.t. 9 – 12 maanden 3 maanden

Hoe kun je vaststellen of knoflook niet meer goed is?

Knoflook BewarenJe kunt het beste vaststellen of de Knoflook niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Knoflook verschrompeld, slap of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je knoflook bewaren?

Verse of gedroogde knoflook kan je het beste buiten de koelkast bewaren. Een bol knoflook mag je in principe nooit in de koeling bewaren. Knoflook mag je niet in een afgesloten bakje bewaren. Knoflook heeft namelijk ventilatie nodig. Daaorm kan je knoflook het beste in een open mand bewaren. Of in een papieren zak die je bij de groenteboer krijgt. Uiteindelijk is knoflook zo’n twee maanden houdbaar buiten de koelkast. Zodra je één teentje (of meer) afbreekt, gaat de houdbaarheid achteruit. Hieronder nog enkele soorten knoflook en hoe lang ze houdbaar zijn:
  • Gepofte knoflook blijft een kleine week in de koelkast goed.
  • Gepelde knoflook kan je een week bewaren in de koelkast.
  • Gerookte knoflook kan je rustig een jaar bewaren.

Verse knoflook bewaren

De bol die je in de winkel koopt is in principe verse knoflook. Wel wordt deze eerst gedroogd aan de steel zodat het langer goed blijft. Voor verse en gedroogde knoflook gelden dus dezelfde houdbaarheid. Ook geldt dus voor alle twee dat je ze niet in de koeling bewaart.

Knoflook bewaren in olie

Als je knoflook langer wilt bewaren, kan je deze in olie doen. Je doet de gepelde of gesneden teentjes knoflook in olijfolie. Hoe langer het staat, hoe beter de smaak wordt. Let op: gebruik altijd gedroogde knoflook die je in de olie doet! Anders kunnen er bacterieën groeien waar je (heel) ziek van wordt.

Uien en knoflook bewaren

Het is belangrijk om uien en knoflook niet samen met andere groenten en fruit te bewaren. Ze kunnen namelijk een sterke geur en gas (ethyleen) afgeven. Daardoor gaan andere groente- en fruitsoorten naar uien en knoflook smaken. Bewaar deze twee daarom altijd apart in een geventileerd bakje of mandje.

Knoflook bewaren in diepvries

Knoflook kan je prima invriezen. In de diepvries blijft knoflook zo’n drie maanden goed. Zorg dat je de teentje gepeld invriest. Anders wordt het een heel gedoe om de velletjes er later af te krijgen. Je kunt de teentjes natuurlijk ook snijden of pureren voordat je ze invriest.

Zwarte knoflook

Zwarte knoflook is eigenlijk niets meer dan gefermenteerde witte knoflook. Dit is een Aziatische specialiteit die je tegenwoordig ook in ons land tegenkomt. De smaak van zwarte knoflook is heel zacht en zoet. Zwarte knoflook kan je anderhalf jaar bewaren.