Bosui bewaren

De bosui is onderdeel van de look familie. Net als uien, knoflook en bieslook dat zijn. De bosui staat ook wel bekend als de lente ui, salade ui, sla ui en pijpajuin. Deze ui kom je vooral veel tegen in salades en in Aziatische gerechten. De bosui heet zo omdat ie als een bosje verkocht wordt. Niet omdat ie in het bos groeit.

Bosui bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
 Bosuin.v.t.1 week3 maanden

Hoe weet ik of bosui niet meer goed is?

Bosui bewarenAls de bosui slap wordt, verkleurt, beschimmelt of zuur gaat ruiken, is deze niet meer houdbaar. Je moet het dan weggooien. Bij bosui volstaat het dus om te kijken en te ruiken of deze nog goed is.

Bosui bewaren in de koelkast

Je bewaart het beste de bosui altijd in de koelkast. Je kunt de verse of gesneden bosui in plasticfolie inpakken. Of anders bewaar je het in een bakje. Plaats de bosui onderin de koelkast. Hou er wel rekening mee dat het een uisoort is. De geur van de bosui kan daarom overslaan op ander eten in de koeling. Daarom is een afgesloten bakje vaak het beste.

Bosui bewaren in de vriezer

In de vriezer blijft de bosui makkelijk 3 maanden goed. Zorg dat je ook hier de bosui goed verpakt in plasticfolie of in een afsluitbaar bakje. Hou er rekening mee dat als je de steeltjes te dicht op elkaar legt dat ze aan elkaar vast vriezen.

Tip: bosui bewaren in water

Als je de bosui iets langer wilt bewaren, kan je die ook in een glas water zetten. Dat kan zowel in de vensterbank als in de koelkast. Plaats de bosui in een glas water en doe er een plastic zakje overheen. Dit sluit je af met een elastiek.

Wat is het verschil tussen bosui en lente ui?

Er is eigenlijk geen verschil tussen bosui en lente ui. Het is dezelfde uisoort. De lente ui wordt alleen eerder geoogst dan de bosui. Ook is de witte onderkant van de lente ui kleiner dan die van de bosui.

Andere looksoorten:

Je bewaart het beste de bosui altijd in de koelkast. Je kunt de verse of gesneden bosui in plasticfolie inpakken. Of anders bewaar je het in een bakje. Plaats de bosui onderin de koelkast. Hou er wel rekening mee dat het een uisoort is. De geur van de bosui kan daarom overslaan op ander eten in de koeling. Daarom is een afgesloten bakje vaak het beste.

Je kan bijna de hele bosui gebruiken. Alleen het kontje met de wortels kan je niet eten. Maar die kan je wel weer in een glaasje water zetten. Dan kan je een nieuw bosui plantje maken!

Er is eigenlijk geen verschil tussen bosui en lente ui. Het is dezelfde uisoort. De lente ui wordt alleen eerder geoogst dan de bosui. Ook is de witte onderkant van de lente ui kleiner dan die van de bosui.

Bosui kan je prima rauw eten. Je ziet dit veel in salades en Aziatische gerechten terug. Was de bosui voor het eten wel goed zodat je vuil eraf spoelt.

In de vriezer blijft de bosui makkelijk 3 maanden goed. Zorg dat je ook hier de bosui goed verpakt in plasticfolie of in een afsluitbaar bakje. Hou er rekening mee dat als je de steeltjes te dicht op elkaar legt dat ze aan elkaar vast vriezen.

Gesneden bosui blijft een week goed in de koelkast. In de vriezer kan je gesneden bosui 3 maanden lang bewaren. Zorg dat je de bosui goed inpakt in bijvoorbeeld plasticfolie of een afsluitbaar bakje.