Citroen Bewaren

Citroen is een heerlijk stuk fruit en bevat veel vitamine C. In plaats van limonade is het aan te bevelen een halve, uitgeperste citroen toe te voegen aan een glas water. Een prima dorstlesser. Hieronder lees je hoe lang je citroen bewaren kan.

Citroenen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Citroen 1 tot 2 weken > 5 weken8 tot 12 maanden
Citroensap (vers geperst) n.v.t. 3 tot 7 dagen 3 maanden
Citroensap (uit flesje) ongeopend volg de THT 6 maanden8 tot 12 maanden
Ingelegde citroen 2 jaar n.v.t. n.v.t.

Citroen BewarenHoe kun je vaststellen of een citroen niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of een citroen niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de citroen uitgedroogd  of beschimmeld is, dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je citroenen bewaren?

Het ligt er aan hoe en waar je citroenen wilt bewaren. Hele citroenen kunnen 1 tot 2 weken op de fruitschaal bewaard worden. Na het plukken rijpt een citroen niet meer daarom blijft het redelijk lang goed.

Hoe lang kun je citroenen in de koelkast bewaren?

Een hele citroen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Maar als je een halve citroen over hebt, moet je die wel in de koeling bewaren. Dek de open kant af met wat folie en dan kan je de halve citroen nog vrij lang bewaren. Je ziet zelf of de citroen uitgedroogd of beschimmeld is. Dan moet je de citroen weggooien.

Hoe lang kun je ingelegde citroenen bewaren?

Ingelegde citroenen kom je veel tegen in de Arabische en Noord-Afrikaanse keuken. Je snijdt dan een citroen in parten en bewaart deze in een weckpot met veel zout. Daardoor worden ze veel langer houdbaar. Ingelegde citroenen blijven tot wel 2 jaar goed. Zorg er alleen wel voor dat je altijd met een schone lepel of vork de citroenen uit de pot haalt.

Andere citrusvruchten

Citroenen kan je beter niet in hun geheel invriezen. Snij de citroen bij voorkeur in schijfjes en vries het dan in. 

Ingelegde citroenen kan je in een weckpot buiten de koelkast bewaren. Zorg dat je ze op een koele, droge en donkere plek bewaart. Bijvoorbeeld in een keukenkastje of bijkeuken.

Citroenen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Na het plukken rijpen ze namelijk niet meer verder. Bewaar daarom citroenen op een fruitschaal buiten de koelkast.