Mandarijnen bewaren

Mandarijnen zijn hartstikke gezond en worden in Nederland veel gegeten. Wist je dat twee mandarijntjes tellen als 1 stuk fruit? De mandarijn komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig importeren we mandarijnen vooral uit Spanje en Marokko. Wil jij weten hoe lang je mandarijnen bewaren kunt? Dat lees je hieronder.

Mandarijntjes blijven buiten de koelkast 5 tot 10 dagen houdbaar. Je kunt mandarijnen niet in de koelkast bewaren. In de vriezer kan je een gepelde mandarijn 1 jaar bewaren.

Hoe weet je of mandarijnen niet meer goed zijn?

Mandarijnen bewarenMandarijntjes moeten een mooie glanzende schil hebben zonder rimpels. Als de kleur niet goed is of als er schimmel op zit, zijn ze niet meer goed. Een mandarijn kan ook gaan gisten. Dan zit er een lichte alcohol smaak aan. Ook dan is de mandarijn eigenlijk niet meer goed.

Hoe lang kan je mandarijnen buiten de koelkast bewaren?

Mandarijnen kun je 5 tot 10 dagen buiten de koelkast bewaren. Het beste bewaar je ze in de papieren zak van de groenteboer. Of je legt ze op een vel keukenpapier. Buiten de koelkast rijpen mandarijnen door. Dat betekent dat ze dus steeds rijper worden. Als jouw mandarijntjes nog niet rijp zijn, is dat dus een goede manier om de smaak te verbeteren. Als je hele rijpe mandarijnen hebt, kan je ze in de koelkast leggen om het rijpen te stoppen.

Hoe lang kan je mandarijnen in de vriezer bewaren?

Mandarijnen kan je makkelijk een jaar invriezen. Je moet de mandarijntjes dan wel van tevoren pellen. Ook kan je ze dan het beste uit elkaar halen. Zodat de partjes niet meer vastzitten. Haal zoveel mogelijk van de witte draadjes van de mandarijn af.

Je kunt de mandarijntjes eventueel eerst los van elkaar op een bordje laten invriezen. Daarna kun je ze bij elkaar doen in een zakje of een bakje.

Tip: gebruik bevroren mandarijn partjes als ijsblokje in de zomer. Dan koelt jouw water af en hou je er een fruitig drankje aan over.

Mandarijn bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Mandarijntjes 5 tot 10 dagen liever niet 1 jaar