Stoofperen bewaren

Stoofperen zijn een heerlijk winters bijgerecht. Je komt de stoofpeertjes vaak tegen tijdens kerst. Maar hoe lang kan je stoofperen bewaren? Omdat het een stevig fruit is, zijn ze langer dan “normale” peren houdbaar. Hieronder lees je precies hoelang stoofperen houdbaar zijn.

Stoofperen moet je na de bereiding in de koelkast of diepvries bewaren. In de koelkast kan je gestoofde peren maximaal een week bewaren. In de vriezer zijn de stoofperen 3 maanden houdbaar. Rauwe stoofperen kan je enkele weken bewaren buiten de koelkast. In de koelkast blijven rauwe stoofperen 2 tot 4 weken houdbaar.

Hoe weet je of stoofperen niet meer goed zijn?

Als de stoofperen verkleurd, troebel of beschimmeld zijn, zijn ze niet meer goed. Dan moet je ze weggooien. Je kunt het altijd controleren door eerst te kijken, dan te ruiken en eventueel te proeven.

Let op: als je stoofperen schilt, worden ze snel bruin. Dat is helemaal niet erg je kunt ze gewoon nog stoven. Als je er citroensap overheen doet na het schillen, worden ze niet bruin.

Hoe lang kan je stoofperen buiten de koelkast bewaren?

Stoofperen bewarenBuiten de koelkast blijven rauwe stoofperen 1 tot 2 weken goed. Zorg dat je de stoofperen op een koele en donkere plaats bewaart. Bijvoorbeeld in de kelder of een donker keukenkastje dat niet te warm wordt. Als ze warm worden en zonlicht krijgen, blijven ze minder lang houdbaar.

Als je de stoofperen wilt bewaren, kan je dat het beste in de papieren zak doen waarin ze gekocht zijn. Papier neemt namelijk wat vocht op waardoor ze minder snel gaan rotten.

Als je de stoofperen al bereid hebt, blijven ze niet lang goed buiten de koelkast. Denk dan aan maximaal een dag. Je kunt ze het beste dus zodra ze afgekoeld zijn in de koelkast plaatsen of invriezen.

Hoe lang kan je stoofperen in de koelkast bewaren?

In de koelkast blijven rauwe stoofperen 2 tot 4 weken goed. Zorg dat ze dan wel droog blijven. Je kunt ze daarom het beste in de papieren zak waarin je ze gekocht hebt bewaren. Of anders in een bakje waar je een papieren keukendoek onder legt. Dan worden ze niet vochtig en blijven ze langer houdbaar.

Als de stoofperen al gekookt zijn, kan je ze nog een week bewaren. Bewaar ze dan in een hersluitbaar bakje waarin je ook het kookvocht bewaart. Dan drogen de peertjes niet uit en blijven ze het langst goed. Ook kan je ze dan makkelijk opwarmen met het vocht erbij. Dat is natuurlijk het lekkerst.

Hoe lang kan je stoofperen invriezen?

Rauwe stoofperen kan je wel 8 tot 12 maanden invriezen. Zorg dat je ze dan goed inpakt en los van elkaar invriest. Je kunt de peren eventueel ook alvast schillen en het klokkenhuis verwijderen.

Als je de stoofperen al bereid hebt, blijven ze minder lang goed. Dan kan je ze drie maanden invriezen. Het beste kan je ze dan met wat kookvocht invriezen in een goed hersluitbaar bakje.

Stoofperen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Rauwe stoofperen 7 tot 14 dagen 2 tot 4 weken 8 tot 12 maanden
Stoofperen (bereid) 1 dag 7 dagen 3 maanden

Wanneer zijn stoofperen verkrijgbaar?

Het beste koop je stoofperen als ze in Nederland verkrijgbaar zijn van Nederlandse boeren. Dat is namelijk beter voor het milieu en goedkoper!

Stoofperen zijn verkrijgbaar in de volgende maanden: januari, februari, maart, september, oktober, november en december.