Limoncello bewaren

Limoncello bewarenAls je net als wij van een lekkere limoncello houdt, is het fijn om te weten hoelang het houdbaar is. Want, die fles limoncello ligt soms toch langer in de diepvries dan je denkt. In dit artikel leggen we precies uit hoelang je limoncello kunt bewaren. Natuurlijk voor een ongeopende en een geopende fles. Maar ook hoe je dit het beste doet. Lees dus hieronder hoelang je limoncello bewaren kunt.

Hoe lang is limoncello houdbaar? Omdat limoncello een alcoholpercentage van boven de 15% heeft, is het eigenlijk zo goed als onbeperkt houdbaar. Een ongeopende fles kan je een jaar na de houdbaarheidsdatum nog steeds drinken. Een geopende fles blijft ook makkelijk een jaar goed. Wat er kan gebeuren is dat de kleur en smaak veranderen.

Hoe weet je of limoncello niet meer goed is?

De kans dat limoncello niet meer goed is, is dus vrij klein. Als eerste zullen de kleur en de smaak veranderen. Echt bederven, kan limoncello eigenlijk bijna niet. Het zal dus simpelweg te vies worden om te drinken.

Hoe lang kan je limoncello bewaren na openen?

Een ongeopende fles is dus vrijwel onbeperkt houdbaar. Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je een geopende fles hebt gevonden in de vriezer. Als de houdbaarheidsdatum van de fles niet verlopen is, kan je die sowieso nog drinken. Ook als de fles open is. Als de houdbaarheidsdatum minder dan een jaar verstreken is, is er ook niks aan de hand.

Als de geopende limoncello meer dan een jaar over datum is, moet je eerst even ruiken en proeven of de smaak je nog aanstaat. In principe bederft het namelijk niet. Maar de smaak en de kleur kunnen wel achteruit gaan. Bedenk dus voor jezelf of je het nog lekker vindt.

Limoncello in de vriezer bewaren

Limoncello moet je in de vriezer bewaren. Stel dat je geen ruimte meer hebt, bewaar de fles dan in de kelder of een keukenkastje. Probeer de fles in ieder geval uit de zon te houden. Want dan kan de drank verkleuren. Probeer ook om de fles koel te bewaren. Anders kan de smaak ook wat achteruit gaan.

Mocht je nou een fles limoncello hebben liggen, doe dan in de vriezer voordat je die gaat drinken. Want dat komt de smaak ten goede. Voor de houdbaarheid maakt het overigens niet zoveel uit of je de fles in de kelder of de vriezer bewaart. In beide gevallen is limoncello zo goed als onbeperkt houdbaar.

Zelf limoncello maken

Hieronder een eenvoudig recept om zelf limoncello te maken. Zorg dat je goede citroenen kiest. Een echte Italiaan gebruikt alleen citroenen Sorrento met het IGP-etiket. Maar die zijn behoorlijk lastig te krijgen in Nederland. Let er in ieder geval op dat je biologische citroenen koopt. Anders zitten er allerlei bestrijdingsmiddelen op de citroenen en dat is niet gezond.

Limoncello

Gang Appetizer
Keuken Italiaans
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 28 dagen

Ingrediënten

  • 15 biologische citroenen ga voor biologisch want je hebt de schil nodig. Zorg dat je de citroenen goed wast om het waslaagje eraf te krijgen.
  • 1 liter alcohol 96% let op: dit moet alcohol zijn die geschikt is voor consumptie. Neem anders sterke wodka zonder smaakje.
  • 1.5 liter water
  • 600 gram fijne suiker

Bereiden

  1. Schil de citroenen met de dunschiller. Let erop dat je zo min mogelijk witte velletjes afschilt.

  2. Doe de citroenschillen met de pure alcohol in de weckpot. Sluit deze goed af en laat 3 weken staan op een donkere plek. Schud tussentijds de pot regelmatig (bijvoorbeeld 3 keer per week).

  3. Na 3 weken is de smaak goed opgenomen en kan je met de rest aan de slag.

  4. Kook de suiker met het water in een grote pan. Roer goed zodat het suiker volledig oplost. Als het suiker is opgelost laat je het afkoelen.

  5. Zeef de citroenschillen uit de alcoholoplossing. De alcohol moet je dus bewaren, de schillen kunnen weg.

  6. Doe het suikerwater en de alcohol bij elkaar en meng het geheel goed. Zorg dat je het mengen rustig doet. Gooi dus niet alles in één keer bij elkaar. Gewoon rustig gieten en er doorheen roeren.

  7. Giet jouw mengsel in een grote weckpot of in drie losse flessen en je bent klaar.

Limoncello bewaren

Het maakt niet uit of je de Limoncello zelf gemaakt hebt of gewoon in de winkel koopt van bijvoorbeeld Villa Massa. In principe is de limoncello in een ongeopende fles onbeperkt houdbaar. Een geopende fles moet je controleren op smaak en kleur een jaar na de houdbaarheidsdatum. Voor zelfgemaakte limoncello moet je dus ongeveer een jaar aanhouden na het maken. Daarna zal de kleur en smaak wel achteruit gaan.

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Limoncello ongeopend onbeperktn.v.t.onbeperkt
Limoncello geopend1 jaar na THTn.v.t.1 jaar na THT
Limoncello zelfgemaakt1 jaar na makenn.v.t.1 jaar na maken

Een geopende fles limoncello blijft minstens een jaar na de THT datum goed. Daarna kan de smaak en de kleur veranderen.

Omdat limoncello een alcoholpercentage boven de 15% heeft, kan het eigenlijk niet bederven. Als je een open fles een jaar na de THT nog wilt drinken, kijk en ruik dan eerst. De smaak, kleur en geur kunnen namelijk veranderen. Maar in principe niet bederven.

Eigenlijk móet een fles limoncello in de vriezer. Door het hoge alcoholpercentage in de limoncello bevriest dit niet meer in de vriezer. Daarnaast is de smaak op zijn best als je de limoncello invriest.

Zelfgemaakte limoncello kan je het beste binnen een jaar na het maken opdrinken. Daarna zullen de smaak en kleur van de limoncello gaan afnemen. In principe kan de limoncello niet bederven.

Limoncello is eigenlijk onbeperkt houdbaar. Een ongeopende fles limoncello kan je dus onbeperkt bewaren. Maar na het verlopen van de THT datum kan wel de smaak en de kleur veranderen. Soms wordt het dan vies. Als je een geopende fles limoncello hebt, blijft die ook lang goed. Minstens een jaar na het verlopen van de THT is die nog goed. Ook hiervoor geldt dat de kleur en smaak kunnen veranderen.