Koffie Bewaren

Veel mensen beginnen de dag met een lekker kopje koffie. Om te kunnen blijven genieten van een heerlijk kopje koffie is het belangrijk te weten hoelang de Koffie houdbaar is en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Koffie? Dat is afhankelijk van de volgende factoren

Houdbaarheid Koffie

  Buiten Koelkast (geopend) Buiten koelkast (ongeopend
Koffie (verpakt)  3 maanden onbeperkt
Koffiebonen  3 weken onbeperkt

Koffie BewarenHoe kun je vaststellen of Koffie niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Koffie niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Niet juist opgeslagen en verpakte Koffie verliest haar aroma en heeft een slechte geur.

Houdbaarheidsdatum van koffie wordt geschrapt

In principe is een afgesloten pak koffie onbeperkt houdbaar. Daarom gaan er al jaren stemmen op om de houdbaarheidsdatum van koffie (en thee) te schrappen. Zolang de koffie normaal bewaard is, (koel en droog) bederft het niet. Het kan wel zo zijn dat de kleur, geur en smaak anders zijn dan wanneer het product nog “houdbaar” is.

Hoe wordt de houdbaarheid van koffie beïnvloed?

Allereerst: bewaar koffie niet in de koelkast of vriezer of in een glazen pot. Dit tast de smaak aan. Koffie is hygroscopisch, wat betekent dat gebrande
koffiebonen water uit de lucht aantrekken. Door deze eigenschap absorbeert de koffie ook geuren en smaken die aan dat water hangen. Het beïnvloedt de oliën in de koffie en tast daardoor de smaak aan.

Vandaar dat het geen goed idee is om je koffie in de koelkast of vriezer te bewaren. Daarnaast tast de warmte en het licht de koffie aan als je de gebrande
koffiebonen bewaart in een glazen pot in de zon of op een lichte plaats. De warmte en het licht zorgen er namelijk voor dat de koffie heel snel muf wordt.

Hoe kan je koffie het beste bewaren?

Dus, hoe kan je koffie dan wel goed bewaren? Er zijn meerdere manieren om gebrande koffie te bewaren. Het ligt er ook aan of het hele bonen zijn, of dat 
het gemalen koffie is.

Gemalen koffie kan je over het algemeen minder lang bewaren dan hele koffiebonen. Dit soort koffie blijft 10 tot 14 dagen goed. Voor de versheid en de smaak van de koffie is het dus beter om koffiebonen zelf te malen. 

De hoeveelheid wordt dan bepaald voor de hoeveelheid koffie die je wilt drinken op dat moment. Om langer van je koffie te genieten, kan het dus een goed idee zijn om een koffiemolen aan te schaffen. Deze elektrische molen van Bosch is een goede optie.

Er zijn vervolgens twee manieren om gebrande koffiebonen te bewaren.

  1. Luchtdichte bakjes.
  2. Verpakkingen waarin je koffie koopt.

Luchtdichte bakjes

Dit kunnen bakjes zijn die vacuüm afgesloten zijn door design of handmatig lucht verwijderen uit de verpakking.

Deze container van Fellow wordt aangeraden door koffiebranders. Een goed en goedkoper alternatief zijn deze bakjes van Princess. Dit zijn dan wel weer glazen bakjes, dus let op dat je deze op een koele en donkere plek bewaard.

Verpakking van de koffie

Verpakkingen waarin je koffie koopt, zijn vaak van goede kwaliteit en de beste manier om koffie in te bewaren. Het is dan ook een goed idee om kleinere porties koffie te kopen en te bewaren in de originele verpakking.

Daarnaast stoot vers gebrande koffie ook een hoop CO2 uit. Dit is een normaal proces dat gebeurt door het branden van de koffiebonen. Door de koffie te bewaren in de originele verpakking, kan de CO2 ontsnappen zonder dat het de koffie erg aantast.

Deze bewaarmethodes zijn relevanter voor vers gebrande koffie en minder voor de meeste supermarkt koffie. Het is daarnaast niet zo dat muffe of oude koffie niet meer te drinken is. Zon, water, lucht en licht tasten alleen de smaak aan waardoor de koffie niet meer smaakt zoals de brander het bedoelde.