Houdbaarheid Bier

Bier wordt veel gedronken zowel buitenshuis als thuis. Ondanks dat bier zowel suiker als alcohol bevat is het niet onbeperkt houdbaar. Hoe lang bier houdbaar is, hangt af van het soort bier. Laag alcoholische bieren zijn korter houdbaar dan hoog alcoholische bieren. Daarnaast zijn bieren met gist in de fles vaak nog langer houdbaar. Dus wat is de houdbaarheid van bier? Dat hangt af van onderstaande factoren:

Houdbaarheid Bier na THT datum

 Ongeopend Buiten Koelkast Koelkast
 Bier in blik  6 – 9 maanden  6 – 9 maanden
 Pilsener, laag %  6 – 9 maanden  6 – 9 maanden
 Bockbier, hoog %  9 – 12 maanden  9 – 12 maanden
 Hoegaarden, gist in fles  12 maanden  12 maanden
 Geopend Buiten koelkast Koelkast
 Bier in blik Dezelfde dag opdrinken  1 dag
 Pilsener, laag % Dezelfde dag opdrinken  1 dag
 Bockbier, hoog % Dezelfde dag opdrinken  1 dag
 Hoegaarden, gist in fles Dezelfde dag opdrinken  1 dag

Houdbaarheid Bier BewarenHoe kun je vaststellen of bier niet meer goed is?

De beste manier om vast te stellen of bier niet meer goed is, is door zien, ruiken en proeven. Na openen dient de fles of het blik een (waarschijnlijk bekend) “psst” geluid te produceren. Daarnaast dient er schuim op het bier te ontstaan nadat dit wordt ingeschonken. Na verstrijken van de THT datum kan de smaak van het bier verschillen. Het smaakverschil is niet per se slecht en in sommige gevallen kan het bier zelfs beter smaken. De beste manier is dus door middel van proeven vast te stellen of het bier nog goed is.

Hoe moet je bier bewaren?

Bier dient altijd koel en droog bewaard te worden en in ieder geval nooit in de zon. Door direct zonlicht neemt de kwaliteit van bier snel af, vandaar dat de meeste bieren in een donkerbruine of donkergroene fles worden geleverd. Bieren met een kurk dienen liggend bewaard te worden zodat de kurk niet uitdroogt. Bieren zonder kurk, dus met dop of in blik kunnen het beste staand worden bewaard.