Tenminste Houdbaar Tot

[vc_row fullwidth=”false” attached=”false” padding=”0″ visibility=”” animation=””][vc_column border_color=”” visibility=”” width=”1/1″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]Tenminste Houdbaar Tot (THT) geeft aan tot en met wanneer de producent of verkoper de deugdelijkheid en kwaliteit van het levensmiddel of product garandeert.

Wat als de houdbaarheidsdatum is verlopen?

Een verkoper mag het product zolang het zijn normale eigenschappen behoudt blijven verkopen zonder hierbij de Warenwet te overtreden. Onder normale eigenschappen wordt bijvoorbeeld de kleur, geur, smaak bedoeld en natuurlijk dat het niet bedorven of schadelijk voor de gezondheid is.

THT en ongekoelde producten

Bij ongekoelde producten zoals koffie geldt dat de THT datum vooral geldt voor de kwaliteitseisen van het product. Hierbij geldt dat dus de smaak, geur en kleur kwalitatief minder kunnen zijn dan wanneer de THT datum niet overschreden was. Als je deze producten na verlopen van de datum wilt gebruiken dien je deze aan een organoleptische beoordeling (kijken, ruiken en proeven) te onderwerpen.

THT en gekoelde producten

Bij gekoelde producten geldt vaak dat deze bederfelijk zijn en een risico voor de gezondheid op leveren na overschrijding van de datum. Voor gekoelde levensmiddelen geldt daarom dat de THT datum de uiterste verkoopdatum is.

THT en eieren

Eieren vormen een uitzondering op bovenstaande regels. De THT datum van eieren is maximaal 28 dagen na de legdatum. Daarbij geldt dat eieren uiterlijk 21 dagen na de legdatum verkocht mogen worden. Dat betekent dus dat eieren altijd 7 dagen voor de THT datum verkocht moeten worden.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]