Houdbaarheid Balsamico Azijn

Balsamico azijn is echt de topper onder de azijnen. Een mooie, aromatische azijn afkomstig uit de streek Modena in Italië. Een Aceto Balsamico Tradizionale moet 12 jaar oud zijn om deze naam te mogen voeren. Op een koele en donkere plaats kan, ongeopende, balsamico azijn onbeperkt bewaard worden. Het bezinksel dat op den duur ontstaat heeft geen invloed op de kwaliteit. Hieronder lees je alles over de houdbaarheid van balsamico azijn.

Houdbaarheid balsamico azijn

 Buiten KoelkastKoelkast
Balsamico azijn (ongeopend)Onbeperkt houdbaar1 jaar
Balsamico azijn (geopend)1 jaar1 jaar

Hoe kun je vaststellen of balsamico azijn niet meer goed is?

Houdbaarheid AzijnJe kunt het beste vaststellen of balsamico azijn niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven.

Als je op jouw balsamico azijn witte vlokken ziet drijven, is dat niet meteen reden voor paniek. Dat zijn schimmels die ontstaat die geen kwaad kunnen. Het moeten wel lichte of lichtgrijze vlokken zijn. Een soort spinnenweb. Als het echt ouderwetse schimmel is dan moet de fles weg. Je kan deze schimmels met een vergiet verwijderen.

Daarnaast kan je ook nog met een geel, geleiachtig laagje te maken krijgen. Dit komt zelden voor. Deze gelei heet azijnmoeder en wordt gebruikt om azijn te maken. Dit kan je zelfs gewoon eten maar ziet er vrij onsmakelijk uit. Schep het eraf of zeef het met een vergiet.

Let op: minderwaardige soorten azijn

Balsamico azijn is een beschermde naam voor specifieke soorten azijn die in Modena gemaakt worden. Deze balsamico azijn is dus eigenlijk onbeperkt houdbaar. Maar er zijn ook industriële, namaak, producten op de markt. Vaak heten die alleen Balsamico of iets met Modena. De volledige naam: “Aceto Balsamico di Modena” zal er niet opstaan.

Deze soorten azijn worden goedkoop geproduceerd. Dat betekent dat er bijvoorbeeld maïszetmaal, glucose of druivensap wordt gebruikt bij de productie. Dat zijn goede voedingsbodems voor schimmels en bacteriën. Als je dus witte vlokken hebt op deze soorten azijn moet je die weggooien. Kijk op het etiket of “azijn” ontbreekt en of bovenstaande ingedrieënten zijn toegevoegd.

Hoe lang kan je balsamico azijn bewaren?

Een ongeopende fles balsamico azijn is onbeperkt houdbaar. Een echte traditionele balsamico azijn ligt al snel 8, 10 of 12 jaar op een vat te rijpen. Dus dan kun je je bedenken dat de ongeopende fles ook heel lang bij jou in het keukenkastje kan staan.

Als de fles balsamico opent, is de houdbaarheid tot 1 jaar gewaarborgd. Dat betekent dat 1 jaar lang de kwaliteit goed zal zijn. Daarna kan, maar hoeft niet, de kleur, smaak en structuur veranderen. Ook dan is de azijn waarschijnlijk nog vele jaren houdbaar. Kijk, ruik en proef om vast te stellen of jouw balsamico nog houdbaar is.